CAQ vrea să țină noii imigranți în probe

2
FOTO: Cristian Mijea/Știri de Montreal

Partidul condus de François Legault propune „un nou pact cu imigranții”.

Liderul CAQ a declarat luni într-o conferință de presă că dorește o revizuire completă a politicii de imigrare a provinciei Quebec.

Coalition Avenir Québec dorește instaurarea a trei ani de probă pentru noii imigranți. Aceștia nu ar mai primi rezidența permanentă ci un așa zis „certificat tranzitoriu” valabil trei ani.

După expirarea celor trei ani, imigranților le vor fi evaluate cunoștințele de limba franceză, de istorie a Quebecului și a valorilor societății de adopție. Ei vor trebui să arate și care au fost demersurile întreprinse pentru a se integra pe piața muncii.

Un imigrant care nu trece de evaluare va avea un an de grație, după care va fi testat din nou. Imigranții vor primi certificatul de selecție abia după ce vor trece cu brio evaluarea propusă de CAQ.

Cum legea federală a cetățeniei nu mai ia în considerare timpul petrecut în Canada înaintea rezidenței permanente, propunerea lui Legault ar prelungi durata de așteptare pentru depunerea dosarului de cetățenie. Un nou venit în Quebec ar trebui să aștepte 7 ani până la depunerea acestuia.

Reprezentanții CAQ au declarat că doresc să împace respectarea valorilor „națiunii francofone” cu nevoile economice și demografice ale Quebecului.

Este o încercare a Coalition Avenir Québec de a gâdila coarda naționalistă a unor alegători, profitând de un PQ ocupat cu alegerile interne. Șansele de a putea pune în practică vreodată asemenea idei sunt extrem de mici având în vedere cele 22 de locuri ocupate în parlament de CAQ. În plus orice modificare la sistemul de imigrare trebuie negociată și cu guvernul federal

Între timp, inițiate de Partidul Liberal, consultările provinciale parlamentare în materie de politici de imigrare s-au încheiat în data de 10 februarie. Ministerul imigrării dorește la ora actuală modificarea legii imigrării după modelul federal.

2 Responses

  1. Steve Harper von Craiova

    E pur si simplu ridicol Legault asta. Solutia propusa de el e imposibil de aplicat. Rezidenta permanenta este de competenta guvernului federal, nu de cea a guvernelor provinciale. Un strain care vine in Canada pentru a munci are nevoie, in marea majoritate a cazurilor, de certificat de rezident permanent. La fel sta situatia si in cazul dreptului de munca, respectiv NAS (tot de competenta autoritatilor federale). Cum se va impaca masura lui Legault cu legislatia federala in domeniu??? Ar insemna ca drepturile celor care vin in Quebec. INCLUSIV dreptul la munca, sa fie restranse doar la aceasta provincie, ceea ce este imposibil de realizat (cel putin in conditiile legislatiei federale actuale). Iar eu unul ma indoiesc serios ca guvernul federal va accepta sa modifice legislatia federala ca sa faca pe placul nationalistilor de carton gen Legault… In plus, renuntarea la aceste prerogative ar subrezi si mai tare influenta guvernului federal in Quebec; o cedare a prerogativelor in favoarea Quebecului in cazul de fata ar fi perceputa de alegatorii canadieni drept o slabiciune si un pas mare in directia separarii ireversibile. Nu stiu ce guvern federal si-ar asuma o asemenea manevra riscanta… 🙂

  2. Steve Harper von Craiova

    Le porte-parole de l’opposition officielle en matière d’immigration, Maka Kotto, dit avoir décelé de l’« improvisation » dans la proposition de la CAQ et parle d’un projet impossible à appliquer tant que le Québec demeure au sein du Canada.

    M. Kotto rappelle que dans l’état actuel des choses, le Québec ne peut expulser un immigrant dès lors que c’est le Canada qui accorde les visas et est responsable des admissions des nouveaux arrivants.

    Selon lui, le pacte suggéré par la CAQ n’est pas réalisable sans la renégociation de l’entente Québec-Canada de 1991.