Sport extrem în apele înghețate ale Saint-Laurent

35 de echipe au luat startul astăzi din Vechiul Port în cadrul cursei anuale de canoe pe gheață.

Sportivii au înfruntat curenții puternici ai fluviului și sloiurile de gheață timp de cel puțin o oră (cel mai bun timp a fost 01:12:13). Trei clase de echipe au participat la cursa din Montreal: elită-femei, elită-bărbați și clasa sport. Fiecare echipă e compusă din cinci sportivi.

Unul dintre cele mai spectaculoase momente ale cursei este când concurenții ajung la Île Sainte-Hélène, vizavi de Vechiul Port, când bărcile intră în puternicul curent Ste-Marie.

Canoe sur glace este singura competiție de acest fel din Montreal și una din puținele care au loc în provincie anual.

Prima cursă de canoe pe gheață a avut loc în Quebec în 1894. La Montreal, primele competiții de canoe pe gheață au avut loc în cadrul Sărbătorii zăpezii, în 1988 și 1992. După 20 de ani de pauză, cursa a fost reluată în 2013.

Competiția de canoe pe gheață își are originea în ceea ce era în secolul XVII singura modalitate de transport de pe un mal pe celălalt al fluviului, între Quebec și Levis, atunci când iarna nu era suficient de friguroasă pentru formarea unui pod de gheață. La Montreal, traversare fluviului în canoe datează de la sfârșitul secolul XIX. Vaporul cu aburi va duce însă la dispariția acestui mijloc de transport.

Rezultatele competiției de astăzi aici.