Locul 2 în lume – Firmele canadiene printre cele mai de încredere

Foto courtesy Edelman

Multinaționalele canadiene se bucură de un nivel ridicat al încrederii în lume.

Companiile canadiene se află pe locul doi în topul încrederii publicului în companii care au sediul într-o țară diferită de a lor, potrivit barometrului încrederii pentru 2015 realizat de Edelman, o companie internațională de relații publice.

Edelman_trust_index

La nivel global, când vine vorba despre companii care au sediul într-o altă țară, firmele care au sediul în Suedia (76%), urmate de cele care au sediul în Canada sau în Germania (la egalitate, cu 75%) se bucură de cel mai ridicat nivel al încrederii. Companiile care au sediul în Mexic se bucură de cel mai scăzut nivel al încrederii (31%) din cele 27 de țări analizate.

Când vine vorba de părerea canadienilor, încrederea lor în companiile autohtone a scăzut cu 15 procente în acest an, până la 47% – aceasta fiind cea mai drastică scădere pentru acest indicator dintre toate țările analizate de studiu. Și în ceea ce privește mass media, nivelul de încredere al canadienilor este tot la 47%.

ONG-urile conduc în ierarhia instituțiilor în care canadienii au cea mai mare încredere (67%), tendință reflectată și la nivel global.

Guvernul este instituția în care oamenii au cea mai puțină încredere pentru al patrulea an consecutiv la nivel global. Astfel, nivelul încrederii în guvern a scăzut sub 50% în 19 din cele 27 de țări analizate, incluzând SUA (41%), Marea Britanie (43%) și Japonia (40%). Canadienii însă au mai multă încredere în guvern decât locuitorii altor țări. În Canada, nivelul de încredere în guvern a fost anul trecut de 49%.

Pentru prima dată în cei 15 ani de când Edelman realizează acest barometru al încrederii, la nivel global oamenii au mai multă încredere în motoarele de căutare online ca sursă de știri și informații (64%) decât în mass media tradiționale (62%).