Iarna în Montreal – câteva recorduri meteo

În 27 decembrie 2012, peste Montreal au căzut 45 cm de zăpadă într-o singură zi, doborând recordul din 1971. (Imagini Cristian Mijea / Arhiva Știri de Montreal)

Cum arată iernile montrealeze în câteva cifre-cheie.

Iarna pare că nu se mai termină, e frig, iar astăzi am avut parte și de o furtună de zăpadă. Cu toate acestea, suntem încă departe de a bate recordurile.

În urmă cu doi ani, peste Montreal au căzut 45 de centimetri de zăpadă într-o singură zi. Imaginile de  la începutul articolului au fost filmate pe 27 decembrie 2012, când am bătut recordul la cantitatea de zăpadă căzută într-o singură zi stabilit în 1971.

Pe 4 martie 1971, peste oraș căzuseră 43 de centimetri de zăpadă, iar vântul a atins viteze de până la 110Km/oră. Supranumită „furtuna secolului” în Montreal, a ucis 17 persoane și a lăsat mii de montrealezi fără curent electric timp de aproape 10 zile în anumite zone. În total, orașul a transportat atunci jumătate de milion de camioane încărcate cu zăpadă.

În ianuarie 1998, s-a abătut asupra estului Canadei „la crise du verglas” când ploaia care a înghețat pe firele de înaltă tensiune a lăsat fără curent electric mii de locuințe. A fost unul dintre cele mai distructive fenomene meteorologice din istoria Canadei, provocând pagube de câteva miliarde de dolari.

Cea mai scăzută temperatură din Montreal a fost înregistrată pe 15 ianuarie 1957, când termometrul de la stația meteorologică a aeroportului Trudeau a arătat -37.8ºC.

Dacă ținem cont de factorul vânt, cea mai scăzută temperatură a fost resimțiță în Montreal pe 23 ianuarie 1976 (-49,1ºC). Click aici pentru topul celor mai scăzute temperaturi din Canada.