Frigul: rău pentru AMT, bun pentru Hydro Quebec

Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal

Societatea de stat va vira o sumă record la bugetul provincial.

În timp ce vagoanele de tren și autobuzele stricate din cauza frigului dau bătăi de cap agențiilor de transport, Hydro-Quebec are de câștigat în iernile friguroase.

Compania va vărsa la bugetul provincial 2,5 miliarde de dolari din profitul de 3,38 miliarde de dolari înregistrat în 2014.

Frigul din ultimele ierni implică un consum ridicat de electricitate. Exporturile au fost și ele în creștere anul trecut datorită unui dolar canadian mai slab decât cel american.

În total, Hydro Quebec a vândut energie electrică de 13,1 miliarde de dolari, cu 574 de milioane de dolari mai mult decât în anul precedent (2013).

În ciuda dividendelor record plătite guvernului, Hydro-Québec a depus o cerere Regiei Energiei prin care cere majorarea tarifelor la energie electrică cu 3,9% începând cu luna aprilie, 2015.

Nu toate companiile au de câștigat de pe urma iernilor friguroase. AMT a fost nevoită săptămâna trecută să retragă mai multe vagoane la depou pentru a le curăța de gheață.

Societatea de transport din Montreal (STM) a anunțat că numără în jur de 300 de autobuze stricate din cauza iernii friguroase.