Scumpiri în 2015

Foto courtesy Gavin Schaefer

Semne bune anul are: prețurile mai multor bunuri și servicii vor crește în 2015.

Câteva scumpiri intră în vigoare la 1 ianuarie 2015. Alte servicii se scumpesc în luna aprilie a acestui an. În plus, economiștii de la Guelph University din Ontario prevăd o creștere medie a prețului alimentelor de 2,4% în 2015.

masină4% – Ministrul de finanțe a anunțat o scumpire a taxei pe asigurări de 4%
benzina 2¢/ litru – Distribuitorii de produse petroliere sunt obligați să cumpere din acest an credite de carbon. Din acest motiv benzina se scumpește cu 2¢/ litru.
permis1,35 $ – Permisul de conducere al unui șofer care nu are niciun punct de inaptitudine se scumpește cu 1,35$/an.
opus 2,50$ – Abonamentul lunar STM se scumpește cu 2,50$, de la 79,5$ la 82$. Și cei din Laval vor plăti cu 3% mai mult pentru transport în comun. (citește aici)
bec 3,9% – Hydro Quebec a cerut aprobarea Regiei Energiei din Quebec pentru scumpirea curentului cu 3,9%. Societatea dă vina pe prețului ridicat la care este obligată de guvern să cumpere energie eoliană. (citește aici)
casa între 0 și 25% – Taxele municipale și cele școlare vor crește și ele în 2015. Procentul diferă în Montreal pentru fiecare arondisment. Campionul în Quebec este Saint-Augustin-de-Desmaures cu o creștere de 25%. (citește aici)
gradinita între 7,30$ și 20$/zi – Grădinițele se scumpesc în funcție de veniturile familiilor. Contribuțiile suplimentare vor fi cerute după depunerea declarațiilor de venit. (citește aici)
PASAPORT 530 $ – Este noua taxă percepută de guvernul canadian pentru procesarea dosarului de cetățenie. La aceasta se adauga 100$ dreptul de cetățenie și mai mult de 200$ testul de limbă. (citește aici)
colet 4,2% – Canada Post scumpește tariful pentru colete în medie cu 4,2%.