Quebec va avea un nou sistem de imigrare până la sfârșitul anului

FOTO: Arhiva Știri de Montreal

Un proiect de lege va fi depus în Adunarea Națională în această toamnă.

Ministrul Imigrării Kathleen Weil a declarat pentru Canadian Press că ministerul său este pregătit pentru lansarea unei reforme a relațiilor dintre Quebec și imigranți. Procesul va include și revizuirea legii imigrării.

Toate elementele sunt în discuție: numărul de imigranți primiți anual de provincie, procedee de selecție, țări preferate, cunoașterea limbii franceze și (un element curios) „valorile comune”.

Procedurile pentru modificarea sistemului de imigrare după modelul federal au fost deja demarate cu o rundă de consultații publice. Actualul sistem a intrat în vigoare acum 25 de ani.

O nouă rundă de consultații publice va avea loc în 2015. Aceasta va fi axată pe două aspecte specifice: numărul anual de imigranți și țările de origine ale acestora.

Ministrul Weil a declarat că elementul principal al noii politici de imigrare va fi economia și echilibrarea numărului de imigranți recrutați cu nevoile economiei Quebecului.

„Vreau  să  ajung  la un sistem de imigrare bazat pe modelul canadian, federal”, a adăugat ministrul imigrării Kathleen Weil.

O altă prioritate a ministerului este atragerea imigranților în alte zone ale Quebecului. La ora actuală trei imigranți din patru se stabilesc în zona Montrealului.

Kathleen Weil a declarat că va prezenta în această toamnă un proiect de lege pentru schimbarea sistemului actual, considerat foarte învechit.

Provincia primește în fiecare an între 50.000 și 55.000 de imigranți, majoritatea africani. Unul din cinci imigranți este algerian sau marocan.