Liberalii lui Trudeau vor legalizarea marijuanei

4 mai, 2013. Câteva sute de oameni au luat la picior străzile orașului pentru a susține intrarea marijuanei în legalitate. (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal)

Partidul liberal a pornit o petiție în acest sens.

Țineți marijuana departe de copiii noștri” este titlul petiției care a adunat într-o singură zi peste 55.000 de semnături.

Liberalii susțin că unui copil îi este mai ușor acum să își facă rost de marijuana decât decât de un pachet de țigări și doresc legalizarea și reglementarea acestui drog.

Petiția partidului condus de Justin Trudeau citează un studiu al UNICEF care clasează Canada pe primul loc între țările dezvoltate la consum de marijuana între adolescenți. Conform Națiunilor Unite, mai mult de un sfert (28%) dintre adolescenții canadieni consumă iarbă.

Legalizarea și reglementarea strictă a marijuanei ar putea proteja mai bine copiii canadieni. În același timp ar aduce importante sume din taxe și licențe la bugetul de stat. Statul american Colorado a încasat 23,6 milioane de dolari în taxe și licențe legate de vânzarea canabisului.

Guvernul Canadei a introdus primăvara trecută un nou regulament pentru consumul din motive medicale. Canada certifică anumite companii care cultivă și distribuie marijuana medicală.

Distribuția poate fi făcută doar pe baza unei rețete medicale. Medicii din Quebec pot prescrie marijuana doar dacă pacienții sunt înrolați într-un studiu clinic.