Downloaduri ilegale – noua lege nu schimbă nimic

Noua lege a copyrigtului a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2015.

„Illegal downloaders beware, you may get a shock in 2015” (CTV News)
„Why illegal downloading just became riskier for Canadians” (canada.com)
„Les pirates ne sont plus à l’abri” (JdeM)

În ciuda titlurilor panicarde, noua lege nu schimbă status quo-ul. Ea nu face decât să formalizeze sistemul care funcționa deja de câțiva ani cu rezultate surprinzător de bune.

Conform sistemului de notificări aflat deja în funcțiune deținătorii drepturilor de autor pot notifica providerii de internet furnizând adresele IP care încalcă legea copyright-ului.

Providerii sunt obligați identifice clienții după adresele de IP furnizate de reclamant și să trimită la rândul lor notificări acestora.

Cei care fac reclamația nu primesc datele personale ale clienților decât dacă demarează proceduri legale și obțin o hotărâre judecătorească în acest sens.

Providerii de internet sunt obligați să păstreze aceste notificări timp de șase luni de zile. Durata se mărește la un an în cazul demarării procedurilor legale.

Sistemul canadian de notificări s-a dovedit a fi eficient. „They’ve been most effective”, au declarat reprezentanți ai Business Software Association după ce au trimis 60.000 de notificări în 2006.

Compania Teksavvy a fost obligată să dezvăluie în luna februarie 2014 numele și adresele a 2.000 de clienți care au descărcat ilegal filme aparținând companiei americane Voltage Pictures.

Cei găsiți vinovați pot fi condamnați la o amendă de maximul 5.000$ (10.000$ în cazul activităților comerciale).

Downloadurile de muzică pentru uz personal sunt oarecum legale. Aceasta datorită taxei deja incluse în prețul DVD-urilor și CD-urilor blank încasate de Copyright Board of Canada. Aceștia virează apoi banii caselor de discuri. Atenție, însă! Distribuirea de muzică este ilegală, iar aceasta se întâmplă automat (upload) în cazul downoadurilor de tip P2P (torente).