Cei 1% dețin jumătate din averea globală

Oxfam: Cei mai bogați 1% de pe planetă vor fi mai bogați decât restul de 99% la un loc.

Studiul publicat luni arată o creștere de 4% a feliei deținute de cei mai bogați 1% de locuitori de pe planetă. Dacă o mână de oameni dețineau 44% din averea globală în anul 2009, aceștia au ajuns să dețină 48% din toată averea disponibilă pe Glob.

85 de oameni dețineau în 2014 o avere egală cu averile tuturor oamenilor aflați în jumătatea săracă a populației de pe glob puse la un loc. Patru ani mai devreme (2010), era nevoie de 388 de membri ai 1% pentru a obține același rezultat.

În anul 2016, cei mai bogați oameni de pe pământ vor deține jumătate din averea globală. Această creștere duce la situații ca cea a Indiei, unde există mai multe persoane cu venituri sub 1,25 $ pe zi decât în toată Africa sub-sahariană, deși este mult mai dezvoltată economic.

Conform Oxfam, cultivarea inegalității economice exacerbează problemele sociale și crește riscurile de conflict. În același timp, fortificarea bogăției și puterii în mâinile câtorva creează societăți și structuri care reprezintă doar interesele unei minorități bogate în detrimentul majorității populației.

Canada are 24 de miliardari, o creștere cu 33% în ultimii 10 ani, conform unui studiu Credit Suisse.


1.645 este numărul total al multi-miliardarilor de pe glob, conform publicației Forbes.
  34% dintre acești multi-miliardari au obținut cel puțin o parte din avere din moșteniri.
   492 dintre multi-miliardari sunt cetățeni americani (aproximativ 30%).