Bank of Canada reduce dobânda cheie

Măsura băncii centrale a venit ca o surpriză pentru majoritatea analiștilor.

Puțini analiști economici se așteptau la scăderea dobânzii cheie. Cei mai mulți anticipau o creștere în 2015 și atenționau asupra nivelului de îndatorare a populației.

Stephen Poloz, guvernatorul Bank of Canada, a anunțat în această dimineață scăderea dobânzii cheie de la 1% la 0,75%.

„Măsura este un răspuns la scăderea bruscă a prețului petrolului, care va avea un impact negativ asupra creșterii economice și a inflației în Canada”, a declarat guvernatorul.

Este prima modificare a dobânzii cheie operată de bancă din septembrie 2010. Stephen Poloz a prezentat măsura ca o preventivă în contextul scăderii uriașe a prețului petrolului. Aproximativ 10% din produsul intern brut al Canadei este reprezentat de sectorul energetic.

Dolarul canadian a scăzut imediat la 0,8090 USD. Aceasta ar putea ajuta exportatorii canadieni.

Scăderea dobânzii cheie ajută canadienii care au credite cu dobândă variabilă. Aceștia și-ar putea vedea la rândul lor dobânzile scăzute. De asemenea, cei care contractează acum un credit ipotecar ar putea primi sume mai mari de la bănci.

Criticii consideră că scăderea dobânzii cheie va crea alte probleme. În principal, aceasta poate duce la o îndatorare și mai mare a canadienilor.

Atât liberalii, cât și NDP au criticat conservatorii în ultima perioadă. Partidele din opoziție susțin că guvernul Harper și-a bazat toată politica economică pe petrolul din Alberta și că nu ar avea niciun plan de rezervă.