Vânzările de case în Quebec, în scădere cu 10%

În ciuda vânzărilor în scădere, prețurile caselor cresc încet în Quebec.

Vânzările de case unifamiliale și de apartamente au scăzut cu 10% în luna noiembrie comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013, conform datelor notariale culese de JLR Recherche immobilière.

Vânzările de apartamentele în case cu două până la 5 locuințe au scăzut cel mai mult, cu 13,2 %. Până în luna noiembrie au fost vândute în Quebec 4.374 de case unifamiliale și 2.002 de apartamente.

O casă unifamilială s-a vândut în luna noiembrie în Quebec cu un preț median de 222.847$. În același timp, un apartament s-a vândut cu un preț median de 234.874 $.

Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat la categoria locuințelor din blocuri cu 2 – 5 apartamente. Aici prețul median înregistrat în luna noiembrie a fost de 310.000 $.

În ceea ce privește vânzările de case unifamiliale, cea mai puternică scădere a vânzărilor s-a înregistrat în Quebec City (-23%), în timp ce Saguenay stă cel mai bine din acest punct de vedere, cu o scădere de doar 1%.

În Montreal, prețul median al unei case familiale era în noiembrie de 292.112$, în creștere cu 2,4% față de anul trecut, iar vânzările scăzuseră cu 11%.unifamiliale

Bank of Canada atrăgea atenția acum cinci zile asupra supraevaluării proprietăților rezidențiale. Conform estimărilor publicate de bancă, această piață este supraevaluată chiar cu 30% în unele orașe.

Economiștii băncii centrale spun însă că o eventuală redresare a prețurilor va fi graduală și se așteaptă la o aterizare lină (soft landing) a pieței imobiliare.