Montreal de weekend


Cam ploios Crăciun am avut, nu-i așa?

Sperăm că v-au ieșit cele mai bune sarmale, că v-a crescut cozonacul și că ați avut un Crăciun liniștit. Magia a lipsit de pe străzile băltoase din Montreal. S-a mutat la mall.

De ne primiți cu colindul, vă aducem două colinde tradiționale de la moții din Măguri Răcătău. Ele au fost înregistrate în 2011 de tânărul culegător de folclor Mircea Cîmpeanu (click aici pentru contul său de Youtube).

În afară de soldurile de boxing day și multe expoziții pe teme previzibile (Moș Crăciun, brazi), în Montreal nu se întâmplă mare lucru zilele astea.

De aveți totuși chef de ieșit din casă, puteți să dați o fugă la Musée des beaux-arts ca să vedeți bradul împodobit de femeile de la Biserica Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul. Face parte dintr-o expoziție anuală de brazi de Crăciun. Dacă vreți să-i vedeți de acasă, click pe poza de mai jos.

brazii_MBAM

La Centre de commerce mondial găsiți o mică expoziție în care puteți observa cum a evoluat Moșul de-a lungul timpului.

Tot de Moș se ocupă și muzeul de istorie și arheologie Pointe-à-Callière. Începând cu ora 13:30 puteți să stați de vorbă cu mai mulți Moși din jurul lumii. Expoziția se numește „Cine-i adevăratul Moș Crăciun” și se termină în această duminică.

Dacă întârziați în Vechiul Port puteți să prindeți focurile de artificii „Telus Fire on Ice” de la ora 20:00. În timp ce așteptați artificiile puteți să faceți o vizită virtuală în orașul sfânt: Ierusalim 3D filmat de cei de la National Geographic rulează la IMAX.

Iar de doriți să stați mai mult în aer liber, puteți trage o fugă la Village d’hiver de lângă Stadionul Olimpic. Activitățile încep la ora 10 dimineața și țin până seara târziu.

Acum, pentru că suntem atenți și nu vrem să ratați cumva mesajul conducătorului de Crăciun, vi-l prezentăm în încheiere pe Steven Harper și minunatul său accent în limba franceză. Un număr record de 930 de persoane au vizionat clipul primului ministru: