Ministrul imigrării explică punctajele sistemului „Express Entry”

Foto courtesy Ministerul Imigrarii

Chris Alexander a oferit câteva detalii legate de noul sistem de imigrare.

Sistemului „Express Entry” va intra în funcțiune în data de 1 ianuarie, 2015 la ora 12:00. Cei interesați trebuie să adune cât mai multe dintre cele 1.200 de puncte posibile pentru a primi o invitație oficială să-și pregătească dosarul.

Candidații cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani primesc cele mai multe puncte pentru categoria vârstă (110 singur / 100 cu partener), în timp ce orice candidat peste 45 de ani nu va primi niciun punct.

Cei care au fost aleși de provincii sau cei care au o ofertă de muncă valabilă sunt cei mai câștigați. Aceștia pot primi până la 600 de puncte și sunt trecuți pe o listă de candidați prioritari,

Punctele pot fi obținute într-una din următoarele trei categorii principale:

  1. Maxim 500 puncte – Capital uman (vârsta, studii, cunoștințele lingvistice, experiența de muncă în Canada). 40 dintre acestea sunt rezervate partenerului în cazul unui cuplu.
  2. Maxim 100 puncte – Competențe (nivelul de educație, experiența de muncă în afara României, calificări meserii)
  3. Maxim 600 puncte – Nominalizare provincială, ofertă de muncă (aplicantul a fost deja ales pentru imigrare de una dintre provinciile Canadei sau are o ofertă de muncă acceptată de guvern)

Conform punctajului publicat luni, Guvernul canadian caută candidați tineri, fără partener, vorbitori de engleză sau franceză, cu studii superioare sau muncitori calificați, dacă e posibil cu experiență de muncă în Canada. Șansele de integrare (a se citi asimilare) sunt astfel mult mai ridicate.

Ministrul Chris Alexander a declarat că nu există un număr minim de puncte necesar pentru calificare în sistemul „Express Entry”. Minimul de puncte va fi determinat de numărul candidaților calificați și de numărul de locuri aprobat anual pentru imigrare.

„Programele nu se vor schimba, schimbăm doar felul în care alegem candidații. Încercăm să selectăm cei mai buni candidați pe baza meritelor lor personale”, a declarat ministrul luni, într-o teleconferință cu presa.

Cei aleși vor primi din partea ministerului o invitație pentru depunerea dosarului. Invitația emisă de minister este valabilă doar 60 de zile. Candidatul trebuie să accepte sau să refuze în acest interval.

Quebecul nu este inclus în noul sistem de punctaj. Provincia francofonă și-a anunțat intenția de a pune pe picioare un sistem similar celui federal.

Cei interesați să-și depună dosarul se pot înscrie aici pentru a primi noutățile pe email direct de la ministerul imigrării. Pentru a studia felul în care vor fi acordate punctele click aici.