Gazele de șist nu ar aduce mari beneficii Quebecului

Afiș împotriva fracturării hidraulice în fața casei unui localnic din Gaspesie. (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal)

Conform unui studiu de mediu, fracturarea hidraulică ar aduce foarte puține beneficii provinciei.

Raportul făcut public luni de Biroul de audiențe publice în materie de mediu (BAPE) susține că beneficiile fracturării hidraulice sunt inferioare riscurilor asumate de comunitățile locale.

ACTUALIZARE: În urma publicării studiului BAPE, premierul Quebecului a declarat că nu va exista în provincie nicio exploatare de gaze naturale prin metoda fracturării hidraulice. Philippe Couillard susține că fracturarea hidraulică ar aduce beneficii economice provinciei, dar că nu există suportul populației pentru a merge înainte.

Studiul agenției guvernamentale (BAPE) a fost comandat în data de 30 ianuarie, 2014 de guvernul PQ, făcând parte din procedura legală standard, conform Legii calității mediului (c. Q-2). Comisia înființată la acel moment a avut un mandat de opt luni.

Conform BAPE, activitățile industriale ar putea avea un impact negativ asupra calității mediului, în special asupra calității apei de suprafață și a pânzei de apă freatică.

Au fost luate în considerare și fragmentarea suprafețelor împădurite, precum și cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră asociate cu activitățile din industria minieră.

În final, prezența activităților de explorare poate cauza efecte adverse în sectoarele economice deja existente în regiunea Bas Saint Laurent cum ar fi agricultura, turismul și agroturismul.

Comisia a constatat inexistența dovezilor conform cărora exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică ar aduce beneficii Quebecului. Redevențele încasate de provincie nu ar acoperi costurile potențiale de mediu.  BAPE a notat și lipsa reglementărilor în legătură cu cantitatea de apă folosită de industrie.

Fracturarea hidraulică a fost interzisă în Quebec în 2011 până la efectuarea unor studii aprofundate asupra beneficiilor și riscurilor acestei metode de exploatare. Raportul de 546 de pagini face parte din aceste demersuri și poate fi consultat aici.

Cine e pro fracturare hidraulică

Asociația exploatărilor miniere din Quebec (AEMQ) s-a declarat profund nemulțumită de excluderea memoriului pregătit pentru agenție din raportul final al agenției guvernamentale. BAPE a calificat memoriul asociației exploatărilor miniere ca fiind nefondat.

Federația camerelor de comerț din Quebec susține dezvoltarea câtorva proiecte pilot pentru a evalua potențialul real al exploatărilor prin metoda fracturării hidraulice. BAPE susține că exploatarea nu ar fi profitabilă financiar având în vedere estimările prețului gazelor naturale pe următorii 25 de ani.

Asociatia petrolieră și gazifieră din Quebec este nemulțumită de includerea gradului de acceptare a populației autohtone ca și criteriu în reportul BAPE. Ei doresc definirea clară a acestui element și posibilitatea de a susține campanii de convingere a populației.

Cine e contra fracturării hidraulice

Parti Québécois, deși este partidul care a continuat Planul Nord propus de guvernul Charest. PQ s-a arătat acum îngrijorat de gazele cu efect de seră care ar fi emise în atmosferă (o creștere între 3 % – 23 %) și de pericolul contaminării apei.

Québec Solidaire s-a pronunțat de fiecare dată împotriva fracturării hidraulice. Conform formațiunii de stânga, Quebecul ar putea pierde 25% dintre fermele aflate pe teritorii în care se extrag gaze de șist. O bună parte din terenurile agricole din zonă ar fi poluate de cele 300 – 1.100 puțuri de extracție.

Conform rezultatelor unui sondaj EKOS cu o eroare de 3,1%, 70% dintre canadieni doresc un moratoriu asupra fracturării hidraulice până când se va dovedi că este o metodă sigură de extracție.