Cuba și SUA au reluat legăturile diplomatice

Havana, 2013. ( Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal)

Moment istoric pentru cele două țări: un embargo care durează de o jumătate de secol va fi ridicat.

Casa Albă a făcut publice miercuri, în jurul orei prânzului, schimbări drastice în atitudinea politică vis-a-vis de Cuba. Obama a anunțat deschiderea unei ambasade americane în capitala cubaneză și reluarea legăturilor diplomatice cu Havana.

Pe lângă deschiderea ambasadei, Obama a promis și înlesnirea restricțiilor de călătorie și reluarea legăturilor economice în următoarele săptămâni și luni.

Măsurile vin după 18 luni de negocieri între Casa Albă și guvernul condus de președintele Raul Castro. Discuțiile au fost găzduite în cea mai mare parte de Canada. Papa Francis a fost implicat direct în crearea unui cadru de discuție. Ultima întâlnire SUA-Cuba a avut loc în luna noiembrie la Vatican.

„Jumătate de secol de izolare a țării comuniste nu a funcționat. Este timpul unei alte abordări!”, a declarat Obama, de la Casa Albă.

În funcție de cum vor fi votate noile reglementări, ridicarea embargoului la călătoriile în Cuba poate aduce un tsunami de turiști americani pe plajele cubaneze. Aceasta va însemna sfârșitul vacanțelor ieftine pentru canadieni.