Canada va elimina vizele pentru România și Bulgaria, susține Ministerul de Externe bulgar

1

Ministrul canadian de externe ar fi făcut această declarație în timpul consiliului OSCE din Basel.

John Baird, ministrul canadian de externe, s-a întâlnit cu omologul său bulgar Daniel Mitov în cadrul consiliului OSCE din orașul elvețian Basel.

Mitov-Baird

Ministrul Mitov a adus în discuție problema ridicării vizelor pentru cetățenii bulgari. Conform biroului de presă al Ministerului Afacerilor Externe bulgar, John Baird a declarat că legislația este în curs de modificare pentru facilitarea și îndepărtarea completă a vizelor pentru toți cetățenii UE.

Amândouă părțile s-au declarat mulțumite de lansarea programului Business Express în luna octombrie. Acesta accelerează procesul de obținere a vizei pentru oamenii de afaceri români și bulgari, scurtându-l la numai trei zile.

România și Bulgaria sunt singurele țări membre ale Uniunii Europene ale căror cetățeni au nevoie de viză pentru a putea vizita Canada. Vizele pentru Cehia au fost ridicate în 2013.

One Response

  1. Steve Harper von Craiova

    N-as vrea sa par meschin sau egoist, insa nu asta e solutia… Canada se va umple de infractori romani, ceea ce va determina pe viitor o noua schimbare de atitudine a Canadei fata de Romania in privinta vizelor (mai exact, e posibil sa se intample ce s-a intamplat cu Cehia, adica sa se revina la obligativitatea vizelor). Cel mai bine ar fi ca vizele sa fie mentinute, insa acordate dupa un sistem mult mai flexibil si mai obiectiv. Este binecunoscut faptul ca functionarii canadieni de la Ambasada Canadei in Romania sunt niste indivizi dubiosi, extrem de subiectivi, care ii trateaza pe conationalii nostri cu un dispret total si ii considera drept potentiali infractori. Dupa umila mea parere, sistemul de acordare a vizelor trebuie modificat in sensul ca persoanele fara cazier sa primeasca viza fie prin prezentarea unui extras de cont simplu care sa dovedeasca faptul ca persoana are posibilitati de a se intretine pe perioada sederii in Canada, fie a binecunoscutei “invitatii” din partea unui rezident/cetatean canadian. Persoanele cu cazier nu ar trebui sa primeasca viza, pur si simplu. Si inca ceva, foarte important: in acelasi timp trebuie schimbata mentalitatea ofiterilor canadieni de la Ambasada. Sa inteleaga si domniile lor ca Romania nu e Congo sau Bangladesh…