Românii aleg

Duminică va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale.

Indiferent de preferințele politice sau de cât de descurajați sunteți față de ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani în România, mergeți la vot duminică și votați cu cine credeți că este mai potrivit să conducă România pentru următorii cinci ani.

Românii din Montreal se pot prezenta pentru a vota la Consulatul General al României:
1010 Rue Sherbrooke Ouest #610, Montréal, Québec H3A 2R7 (harta).

Aveți nevoie de pașaport sau titlu de călătorie pentru a putea vota. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, votarea începe la ora 7.00, ora locală, și se încheie la ora 21.00. Dacă vă aflați în secția de votare la ora 21.00, puteți vota. Un al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 16 noiembrie.

Avem de ales între 14 candidați. De la personaje binecunoscute pe scena politică precum actualul premier Victor Ponta sau Corneliu Vadim Tudor (PRM), care candidează pentru a cincea oară la președinție, și până la figuri mai noi cum sunt Mirel Mircea Amariței (PRODEMO) sau William Brînză (Partidul Ecologist Român), de care mulți dintre noi auzim pentru prima dată.

Avem șase absolvenți de drept pe liste și opt antreprenori. Cel mai activ în afaceri pare să fie Dan Diaconescu (PPDD), care este acționar la șase firme, urmat de Elena UDREA (PMP), Zsolt Szilágyi (PPMT) și Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), care dețin fiecare participații la câte patru companii.

Patru dinte cei 14 candidați sunt independenți – Gheorghe Funar, Monica Macovei, Teodor Meleșcanu și Călin Popescu Tăriceanu. Cel mai tânăr candidat are 41 de ani (Elena Udrea), în timp ce Teodor Meleșcanu este decanul de vârstă al acestei campanii (73 de ani).

Câți se bat pentru postul de președinte?

Paisprezece candidați s-au înscris în cursa de duminică pentru a deveni șef al statului. Nu am mai avut atâția candidați pentru fotoliul de la Cotroceni din 1996, când pe liste au fost 16 candidați.