Remembrance Day în Montreal

Comemorarea Remembrance Day în Montreal (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal)

Montreal a comemorat astăzi Remembrance Day pe terenul din faţa Universităţii McGill.

Câteva mii de montrealezi s-au adunat în campusul Universităţii McGill din Montreal. Sunetul cimpoaielor a însoțit  ceremoniile de comemorare a 100 de ani de la începutul primului Război Mondial.

66.000 de canadieni și-au pierdut viața în acest război, în timp ce 172.000 au fost răniți. România a pierdut în acest război 330.000 de militari și 650.000 de civili. În total, cel puțin 10 milioane de oameni și-au pierdut viața în primul Război Mondial.

Ceremonia din acest an a avut loc la scurt timp după atentatele din Ottawa și Saint-Jean-sur-Richelieu. Un număr mare de polițiști și agenți îmbrăcați în civil au fost prezenți în campusul McGill pentru a asigura siguranța participanților.

Comemorată în fiecare an pe 11 noiembrie, Remembrance Day marchează sfârșitul primului război mondial. Ostilitățile s-au încheiat oficial „în a 11-a oră a zilei a 11-a, în a 11-a lună”.

Alături de publicul larg, la evenimentul de astăzi au fost prezenţi politicieni şi veterani, purtând în piept floarea de mac. O scurtă paradă militară prin centrul Montrealului a marcat sfârșitul ceremoniilor.

În jur de 20 de persoane au manifestat pașnic împotriva războiului vis-a-vis de campusul Universității McGill.