Protest la Montreal împotriva scumpirii grădinițelor

Mii de protestatari s-au adunat în centrul Montrealului pentru a manifesta împotriva scumpirii grădinițelor. (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal)

Câteva mii de protestatari s-au adunat duminică dimineața în centrul Montrealului, la Place des Festivals.

Mii de angajați din CPE-uri și de părinți nemulțumiți s-au adunat în dimineața zilei de duminică în Place des Festivals din Montreal pentru a manifesta împotriva scumpirea grădinițelor în Quebec.

O mulțime de protestatari au venit din tot Quebecul în Montreal cu autobuze școlare. Câteva zeci de autobuze galbene așteptau finalul protestului pentru a-și transporta pasagerii înapoi.

Atmosfera a fost festivă. Manifestanții au bătut tobe, au dansat alături de copii ca să se încălzească, au afișat slogane și au scandat împotriva guvernului liberal.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 12: Allez manger des frites avec vos enfants, a strigat unul dintre liderii aflați pe scenă. Între timp, protestatarii au fost serviți cu mere Fait au Québec de către organizatori.

Alături de liderii sindicali, la protest au participat și reprezentanți ai opoziției. Liderul Québec Solidaire, Françoise David, și Stéphane Bédard, de la Parti Québécois au fost văzuți la protest.

Scumpire_Gradinite_Quebec

Scumpirile propuse de Guvernul Couillard.

Conform AQCPE, familiile cele mai afectate de măsură vor fi cele din clasa de mijloc. Acestea vor trebui să renunțe la un salariu pentru a putea avea grijă acasă de copii.

Sistemul de grădinițe la 7$ (care a devenit 7,30 în această lună) costă acum guvernul 2,3 miliarde de dolari, cu un miliard mai mult decât costa acum 10 ani.

Primul ministru al Quebecului, liberalul Philippe Couillard, a declarat că „dorește un sistem just și echitabil pentru toată populația provinciei, în funcție de veniturile fiecărei familii”.