Oficial – se scumpesc grădinițele

Mii de protestatari s-au adunat în data de 9 noiembrie, 2014 în centrul Montrealului pentru a manifesta împotriva scumpirii grădinițelor. (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal)

De ziua mondială a copilului, liberalii scumpesc oficial grădinițele.

Guvernul liberal a anunțat în această dimineață scumpirea, atât a grădinițelor de stat, cât și a celor subvenționate. Noile tarife vor fi modulate în funcție de veniturile fiecărei familii.

Prețul efectiv plătit pentru un loc în grădiniță va fi aflat după depunerea fișelor fiscale anuale. Părinții cu mai mulți copii nu vor plăti nimic pentru al 3-lea copil înscris simultan la grădiniță.

Philippe Couillard a susținut în conferință de presă că 30% dintre familiile din Quebec vor plăti doar 7,30$ pe zi pentru grădiniță. Alte 60% vor scoate din buzunar 9$ pe zi. Serviciile de gardă în mediu școlar vor costa și ele 8$/zi/copil.

Guvernul liberal a amânat și crearea de noi locuri în grădinițe de stat până în 2020 Construcția de noi CPE-uri va trebui să fie autofinanțată în proporție de 50%.

În primăvara acestui an, prim ministrul aflat atunci în opoziție susținea că scumpirea grădinițelor propusă de PQ ar crea un șoc contribuabililor, mai ales a celor din clasa de mijloc.

Couillard susține acum că „dorește un sistem just și echitabil pentru toată populația provinciei, în funcție de veniturile fiecărei familii”. Măsura ar economisii 160 milioane de dolari la bugetul de stat.

Ironic, scumpirile au fost anunțate de ziua mondială a copilului.