Grădinițe – tariful unic nu va mai exista de anul viitor

Foto courtesy Taber Andrew Bain

Le Devoir a aflat detalii legate de scumpirea grădinițelor de 7$.

Guvernul Couillard dorește scumpirea grădinițelor subvenționate, indexarea tarifului de bază și tarifarea diferențiată a familiilor în funcție de venituri. Părinții vor plăti în funcție de veniturile familiei între 8 și 20$ pentru o zi de grădiniță.

Conform grilei tarifare aflată în discuție, familiile care au venituri nete de mai puțin de 75.000$ pe an vor plăti 8$ pe zi. Familiile care câștigă între 75.000$ și 100.000$ pe an vor plăti între 8$ și 12$, iar cele care câștigă între 100.000$ și 150.000$ vor trebui să plătească între 12$ și 15$ pe zi.

Familiile care au venituri anuale nete de peste 150.000$ vor trebui să plătească între 15$ și 20$ pe zi. Contribuțiile suplimentare vor fi plătite după depunerea declarațiilor anuale de venit.Scumpire_Gradinite_Quebec

Francine Charbonneau, ministrul liberal al familiei, a declarat că este vorba de o „ipoteză”. Primul ministru a luat însă apărarea proiectului împrumutând o pagină din manualul partidelor de stânga.

Couillard a declarat că „dorește un sistem just și echitabil pentru toată populația provinciei, în funcție de veniturile fiecărei familii”.

Asociația AQCPE a criticat vehement scumpirea grădinițelor. Președinta consiliului de administrație al asociației a calificat măsura ca o întoarcere în timp cu 30 de ani.

Conform AQCPE, familiile cele mai afectate de măsură vor fi cele din clasa de mijloc. Aceștia vor trebui să renunțe la un salariu pentru a putea avea grijă acasă de copii.

Sistemul de grădinițe la 7$ (care a devenit 7,30 în această lună) costă acum guvernul 2,3 miliarde de dolari, cu un miliard mai mult decât costa acum 10 ani.

Comparație cu cele mai importante provincii: