Cum au votat românii din diaspora

1
Cetățenii români din Quebec prezenți duminică la Montreal pentru a vota. Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Cum era de așteptat, diaspora l-a preferat pe Iohannis la alegerile de duminică.

Iohannis a reușit să strângă 46,17% din voturile românilor aflați în afara granițelor țării. Ponta s-a clasat pe locul doi cu numai 15,9 procente. Imediat după el vine Monica Macovei cu 15,2%. Udrea a adunat 9,78% din voturile diasporei.

Doar 2.661 de cetățeni români cu domiciliu în Canada au votat în cele patru secții deschise în această țară. Iohannis a obținut aici 50,24% dintre voturi. Este urmat de Macovei cu 27,8% și de Ponta cu doar 8,86%.

Singurele țări în care a câștigat Ponta sunt Moldova, Coreea de Nord, Palestina, Pakistan, Brazilia și Zimbabwe. Macovei a câștigat în Cuba, Finlanda, Peru și Slovenia.

Cetățenii români din toate celelate țări au votat cel mai mult cu Iohannis. Iată datele oferite de Biroul Electoral Central într-un format ușor de parcurs. Click aici pentru a vedea harta full screen.

One Response

  1. Valentina Stoian

    Ce facem cu romanii din Canada care avand cetatenie canadiana si implicit pasaport canadian nu-si mai fac pasaport romanesc si din aceasta cauza isi pierd dreptul de vot???? Ca sa votam ca cetateni romani trebuie sa avem pasaport romanesc valid, numai ca este frustrant pt cei ca mine, care folosesc doar pasaportul canadian si nu-si mai fac pasaport romanesc pt ca nu ne foloseste decat la votare. Mie mi se pare revoltator sa platesc atatia bani ( pasaportul romanesc este mult mai scump decat cel canadian…!!!) doar pt a-mi pastra “dreptul de vot” !!!! Chiar nu se poate face nimic??? In plus, celor care raman in Europa nu li se confisca (ia) cartea de identitate, noua, in Canada, ni se confisca aceasta carte. Nu inteleg de ce nu putem avea una pe care sa nu figureze nici o adresa din Romania pt ca nu mai posedam o proprietate in Romania… asa am putea vota fara sa mai platim un pasaport cu care oricum nu vom calatori niciodata; iar prin difinitie, pasaportul este un document eliberat in scopul de a calatori…. Noi unde calatorim cu pasaportul romanesc?? Pana la consulatul roman pt a vota… frustrant