Cât de scumpă este grădinița în Canada

Mii de protestatari s-au adunat în data de 9 noiembrie, 2014 în centrul Montrealului pentru a manifesta împotriva scumpirii grădinițelor. (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal)

Un studiu al Canadian Centre for Policy Alternatives a calculat pentru prima oară cât costă grădinița în cele mai importante orașe canadiene

Locul în creșă este cel mai greu de găsit în Canada și cel mai scump dintre toate grupele de vârstă. Campionii la scos bani din buzunar sunt părinții din Toronto. Aceștia plătesc 1.676$ pe lună pentru un loc în creșă.

St. Johns îi urmează cu 1.394$ pe lună. Gatineau, Laval, Montreal, Longueuil și orașul Quebec plătesc cel mai puțin. Datorită programului grădinițelor la 7$/zi (7,30$ din octombrie 2014) părinții de aici plătesc 152$ pe lună pentru un copil mai mic de 1,5 ani.

Winnipeg este pe locul doi la cele mai abordabile locuri în creșă. Părinții trebuie să plătească 651$ pentru un copil mai mic de 1,5 ani, tot datorită unui plafon impus de guvern.

Toronto se menține și în vârful topului orașelor cu cele mai scumpe grădinițe. Părinții cu copii cu vârste cuprinse între 1,5 și 3 ani plătesc 1.324$ pe lună pentru un loc. Pentru copiii cu vârsta între 3 și 5 ani cei din Toronto vor scoate din buzunar 998$.

Quebecul rămâne deocamdată cel mai ieftin dintre toate provinciile canadiene. Rezidenții provinciei plătesc lunar 152$ (preț median) pentru toate grupele de vârstă.

Conform CGPNSQ și AQGPNS, doar 25.000 de copii din Quebec nu sunt înrolați în programe subvenționate.

Când vine vorba de procentul din salariul unei femei cheltuit pe grădiniță, Brampton, Ontario este cel mai neprietenos loc din Canada. Aici 36% din salariul median brut al unei femei se duce pe grădiniță sau creșă.

Gatineau este cel mai abordabil oraș din Canada în acest clasament. Doar 4% din salariul median brut în orașul de lângă Ottawa este cheltuit pe grădinițe.