Canada – Surplus bugetar din 2015

Foto Courtesy Ducky M.

Ministrul federal de finanțe a anunțat astăzi starea economică și financiară a Canadei.

Joe Oliver, ministrul canadian de finanțe, a anunțat miercuri că guvernul Canadei „se află pe calea cea bună” pentru a livra un surplus bugetar în 2015.

Numeroasele măsuri luate de guvernul Harper ar aduce bugetului Canadei în 2015 un surplus de 1,9 miliarde de dolari. Această informație va fi repetată de conservatori cu fiecare ocazie, 2015 fiind an electoral.

Amintim că alegerile legislative canadiene vor avea loc în data de 15 octombrie, 2015. Partidele aflate în opoziție consideră că guvernul putea ajunge la surplus bugetar încă din 2014.

Conform opoziției, Harper ar fi preferat echilibrarea bugetului în an electoral. Surplusul anunțat inițial pentru 2015 era de 6,4 miliarde de dolari.

Conservatorii susțin că cele aproape cinci miliarde lipsă din buget se datorează reducerilor de taxe oferite familiilor cu copii minori.

Bugetul pe anul 2014 a fost ultimul buget prezentat de fostul ministru al finanțelor, Jim Flaherty. Acesta a demisionat în luna martie și a decedat la mai puțin de o lună după aceea.