Stadionul Olimpic, pe locul 1 în lume la depășit bugetul

Stadionul Olimpic din Montreal și-a depășit bugetul inițial mai mult decât orice construcție de pe glob.

Olimpiada de la Sochi a fost enorm de scumpă, la fel și Stația Spațială Internațională. Nicio clădire din lume nu și-a depășit însă procentual bugetul mai mult decât stadionul din Montreal.

Evaluat inițial la 148 de milioane de dolari, Stade Olympique a avut la final o notă de plată de 3,1 miliarde de dolari. Stadionul a fost mai scump cu 1990% decât bugetul inițial. Măcar a fost terminat la timp.

După 30 de ani, în noiembrie 2006, Montreal a plătit ultima rată din datoria de 1,5 miliarde de dolari contractată pentru construirea stadionului.

Locul doi din top e obținnut de altă țară din Commonwealth: opera din Sydney a fost mai scumpă cu 1357% față de bugetul inițial. Nota de plată de 56 de milioane de dolari a crescut la 819,4 milioane până la terminarea construcției.

Opera din Sydney a fost inaugurată cu 10 ani întârziere. Ocupă, de altfel, locul întâi dacă vrem să comparăm întârzierile.

În cazul în care vorbim de bani, Stația Spațială Internațională și-a depășit cel mai mult bugetul. A costat cu 68 de miliarde de dolari mai mult decât bugetul inițial.

Nicio clădire din România nu se află pe lista, deși Casa Poporului pare un candidat perfect. Puteți compara alte construcții din jurul lumii pe situl podio.com.