Pensii Canada – printre cei mai buni în lume, dar e loc de mai bine

1
Foto courtesy: Sima Dimitric

Canada se află pe locul 7 într-un top al celor mai bune sisteme de pensii din lume.

Sistemul de pensii canadian și-a menținut ratingul B în ediția din 2014 a Melbourne Mercer Global Pension Index, realizat de compania de consultanță Mercer, dar a coborât un loc față de anul trecut, când s-a clasat pe locul 6. Canada a obținut un scor de 69.1.

E loc de mai bine

Potrivit analizei Mercer, sistemul de pensii canadian ar putea primi un scor mai bun dacă:

  • ar crea un produs interesant pentru cei care nu beneficiază de pensie privată oferită de angajator;
  • ar crește nivelul economiilor pentru pensie al familiilor din clasa de mijloc,
  • ar crește participarea pe piața forței de muncă a persoanelor în vârstă.

Ieșirea de pe piața muncii a baby-boomerilor și îmbătrânirea populației vor pune presiune pe sistemul canadian de pensii în următorii ani.

Într-un alt studiu recent, Canada s-a clasat pe locul 4 într-un clasament al țărilor în care să îmbătrânești.

Cel mai bine e în Danemarca

Danezii au acces la cel mai bun sistem de pensii din lume, cu un scor de 82.4, potrivit analizei Mercer. De altfel, top 10 este dominat de țări nordice. Pe locul 3, se află Olanda, pe locul 4 – Finlanda, în timp ce Suedia e pe 6.

Canada este urmată în clasament de Chile. Sistemul de pensii din Chile cuprinde un sistem de asistență socială în funcție de venituri, un sistem contributiv obligatoriu pentru angajați administrat privat, precum și contribuții suplimentare din partea angajatorilor.

China și India au printre cele mai slabe sisteme de pensii din lume. România nu a fost inclusă în top.

Aflat la a șasea ediție, indexul Mercer analizează 25 de sisteme de pensii din lume în funcție de 50 de indicatori, printre care se numără existența unui sistem public de pensii, existența unui sistem privat de pensii, nivelul contribuțiilor individuale voluntare, precum și nivelul suportului financiar și non-financiar disponibil pentru persoanele în vârstă.

Unde sunt cele mai bune sisteme de pensii

1. Danemarca
2. Australia
3. Olanda
4. Finlanda
5. Elveția
6. Suedia
7. Canada
8. Chile
9. Marea Britanie
10. Singapore

Sursa: Melbourne Mercer Global Pension Index

 

One Response

  1. Steve Harper von Craiova

    Aiurea. O porcarie. Cand am vazut cat o sa primesc la pensie de la Canada si Quebec era sa lesin… Un mizilic, nu-ti ajung nici de chirie si mancare. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in Canada varsta de pensionare e de 67 ani ( vorba unui prieten: de la munca direct la Domnul…) Fara pensie privata mori de foame (daca nu cumva esti baby-boomer cu “retraite dorée” sau n-ai tras in jug de la 16 ani).