Majoritatea canadienilor sunt de acord cu eutanasia umană

Canada legalizează eutanasia umană – Foto Cimitirul Mont Royal

Cei mai mulți canadieni sunt de acord cu ajutor medical pentru a muri.

Un sondaj IPSOS arată că 84% dintre canadieni sunt de de părere că un doctor ar trebui să poată asista un bolnav aflat în fază terminală care dorește să-și pună capăt zilelor.

Doar 8% dintre cei intervievați de IPSOS-REID sunt „absolut împotriva” unei astfel de măsuri. Alți 8% dintre interlocutori s-au declarat „oarecum împotrivă”.

În cazul în care au fost prezentate diferite scenarii, rezultatele înregistrate au fost următoarele: 88% sunt de acord cu eutanasia în cazul unei boli incurabile în fază terminală și însoțită de dureri insuportabile.

Doar 87% dintre canadieni mai sunt de acord (o scădere de 1%) dacă scoatem durerea din ecuație. 67% sunt de acord cu eutanasia în cazul în care pacientul suferă de o dizabilitate ireversibilă care îi afectează grav calitatea vieții.

La nivelul Quebecului, 84% dintre cei care au răspuns sondajului sunt de acord cu ajutorul medical pentru a muri. Eutanasia umană înregistrează cel mai scăzut suport în prerie, însă și aici acesta este majoritar. 79% dintre cei intervievați în Manitoba și Saskatchewan sunt în favoarea unei legi a eutanasiei umane.

Studiul IPSOS vine la o zi  după ce Pierre Mayence, paralizat de la gât în jos într-un accident de parașutism,  a obținut un ordin judecătoresc care interzicea spitalului în care se afla internat să îl hrănească forțat.

El a murit de foame într-un spital din Boucherville, după ce a refuzat să mănânce timp de 61 de zile. Fostul parașutist a ales această cale pentru a nu mai fi o greutate celor din jurul lui.

Deși Quebecul este prima provincie din Canada care a legalizat eutanasia umană, aceasta poate fi efectuată numai în cazul unor boli terminale și doar dacă pacientul suferă dureri insuportabile care nu mai pot fi calmate cu nicio substanță cunoscută, inclusiv morfina. Guvernul federal și-a arătat intenția de a ataca în tribunal legea provincială.

Iată cum arată dintr-o privire cifrele sondajului IPSOS – REID: