Guvernul canadian a revocat cetățenia a 22 de persoane

Foto arhiva Știri de Montreal

Efectele noii legi a cetățeniei devin vizibile.

De la începutul acestui an, Guvernul a retras cetățenia a 22 de persoane care obținuseră cetățenia canadiană prin fraudă sau fals în acte.

În 2014, Guvernul a retras aproximativ 20% din numărul total de cetățenii retrase în ultimii 26 de ani pe motiv de fraudă sau declarații false. Începând cu 1988, Guvernul a retras cetățenia a 119 persoane care obținuseră cetățenia canadiană în mod fraudulos.

Numărul ridicat de revocări a cetățeniei din acest an se explică prin intrarea în vigoare a noii legi a cetățeniei. Potrivit propriilor declarații, Guvernul retrage cetățenia canadiană „pe o scară nemaiîntâlnită până acum”. Aproximativ 300 de notificări de revocare a cetățeniei au fost înregistrate începând cu 2011.

Noua lege a cetățeniei a înăsprit condițiile de obținere a cetățeniei canadiene și a acordat mai multă putere Ministerului cetățeniei și imigrației, care poate să retragă unilateral cetățenia canadiană pentru declarații false în timpul procesului de obținere a acesteia.

De asemenea, dacă frauda este constatată în decursul procesului de obținere a cetățeniei, Guvernul are dreptul de a refuza aplicația și a de a interzice persoanei respective să mai aplice pentru cetățenia canadiană pentru o perioadă de cinci ani.

Noile schimbări la legea cetățeniei mai dau dreptul Guvernului canadian să revoce cetățenia persoanelor cu dublă cetățenie condamnate pentru crime grave, precum actele de terorism, înaltă trădare, trădare sau spionaj.


      250.000 numărul mediu de imigranți care au intrat în Canada în fiecare an începând din 2006.
1,5 milioane numărul celor care au primit cetățenie canadiană începând din 2006 și până în prezent.