Băncile, obligate să dea bani înapoi clienților din QC

Foto: Captură ecran / Aplicația de online banking a RBC.

Mai multe bănci canadiene au pierdut un proces la Curtea Supremă.

Curtea Supremă a Canadei a dat câștig de cauză clienților într-un proces colectiv împotriva mai multor bănci, obligând instituțiile financiare să le returneze acestora aproximativ 100 de milioane de dolari.

BMO, Citibank, RBC, TD și Amex nu și-au informat clienții cu privire la existența unor comisioane pe tranzacții valutare în momentul folosirii credit cardurilor pentru a face cumpărături în alte monede decât în dolari canadieni.

Comisioanele pe tranzacții valutare încalcă legea pentru protecția consumatorilor din Quebec (CPA). Băncile, în schimb, au susținut că legea nu li se aplică întrucât instituțiile financiare sunt reglementate la nivel federal.

Pe de altă parte, băncile au susținut că reprezentanții consumatorilor nu aveau o cauză împotriva fiecărei bănci și prin urmare nu exista bază legală pentru a le da în judecată pe toate.

Curtea Supremă a decis însă că legea pentru protecția consumatorilor din Quebec li se aplică băncilor și le-a obligat să ramburseze posesorilor de carduri comisioanele practicate pe tranzacții valutare.