Canada consideră false majoritatea cererilor de refugiat din România

Foto courtesy Shan Sheehan.

România, pe lista țărilor care nu ar trebui să fie sursă de refugiați.

Ottawa a anunțat astăzi că a adăugat România pe lista țărilor democratice și sigure care respectă drepturile omului și care, în mod normal, nu ar trebui să fie sursă de refugiați politici.

Includerea țărilor precum România pe lista Designated Countries of Origin (DCO) ajută la prevenirea abuzurilor împotriva „generosului sistem canadian de acordare a statutului de refugiat de către persoane care vin din țări care respectă drepturile omului”, se arată într-un comunicat al ministerului imigrării.

„Noile măsuri vor face în așa fel ca cei care au într-adevăr nevoie de azil să îl primească mai repede, iar cei care încearcă sa abuzeze de sistem să fie deportați mai rapid,” a declarat Chris Alexander, ministrul imigrării.

Începând de astăzi toate cererile de azil primite de la cetățeni români și respinse de către Immigration and Refugee Board nu vor mai avea dreptul la apel. Ei vor putea totuși să se adreseze tribunalelor.

De asemenea, cererile de azil ale românilor vor fi procesate mai repede (30 – 45 de zile, față de 60 de zile), iar cei respinși vor fi trimiși mai repede înapoi în România.

Ce înseamnă sistemul DCO:
expulzare mai rapidă în cazul respingerii cererii de azil
ineligibilitate pentru asigurare medicală sau alte beneficii
– mai puțin timp pentru pregătirea cererii înainte de audiere
– decizia negativă nu poate fi atacată în fața Immigration and Refugee Board

Ministerul Imigrării a introdus sistemul DCO la sfârșitul lui 2012. În prezent, 42 de țări se află pe lista țărilor considerate drept sigure de către guvernul canadian.

Dintre vecinii României, doar Ungaria se află pe această listă. Cererile de azil din țările DCO au scăzut cu 88% în ultimi trei ani.

Cinci țări au fost trecute astăzi pe lista Designated Countries of Origin: România, Monaco, San Marion, Andorra și Liechtenstein.

Vezi și: Ţigani români ajung ilegal în Canada.