Piața imobiliară canadiană, puternic supraevaluată

1
Foto courtesy Images Money

The Economist susține că piața imobiliară din Canada este una dintre cele mai supraevaluate piețe din lume.

Prestigioasa publicație economică a publicat un raport conform căruia prețurile caselor din Canada sunt supraevaluate cu cel puțin 25%.

The Economist susține că supraevaluarea de pe piețele imobiliare din Canada, Noua Zeelandă și Hong Kong seamănă îngrijorător de mult cu cea din SUA de dinaintea crizei economice.

În luna iulie a acestui an a fost rândul agenției de rating Fitch să atragă atenția asupra problemelor din piața imobiliară canadiană. Fitch spunea la acel moment că piața imobiliară din Canada este supraevaluată cu 20%.

Atât agenția de rating, cât și publicația The Economist prevăd o spargere iminentă a bulei imobiliare. Ei recomandă guvernului luarea de măsuri pentru a reduce efectele nefaste asupra economiei.

Printre alte instituții care au tras semnale de alarmă legate de piața imobiliară canadiană în ultimii doi ani se numără Capital Economics, FMI, Goldman Sachs și Financial Times.

Amintim că prețul mediu al unei case în Canada era 416.584$ în luna mai, 2014.

Evoluția prețurilor în Canada 1975 – 2014

Screen Shot 2014-09-04 at 16.06.46

Prețurile sunt reindexate pentru a lua în considerare puterea de cumpărare și inflația. Anului 1975 i s-a atribuit valoarea 100 pentru o mai bună comparație.
Foto The Economist.

One Response