Ottawa studiază monitorizarea electronică a anumitor tipuri de imigranți

Foto creative commons courtesy Ctruongngoc

Agenția de servicii frontaliere a Canadei a comandat un studiu de fezabilitate.

Raportul intern obținut de Canadian Press studiază utilizarea brățărilor pentru gleznă, a sistemelor de recunoaștere vocală și a instrumentelor de urmărire GPS folosite în alte șapte țări.

Monitorizarea electronică ar putea fi o alternativă la reținerea în centre de detenție pentru un anumit tip de imigranți, pentru persoane care cer azil politic sau care depun cerere de refugiat. Studiul nu precizează exact care este tipul de imigrant vizat.

Multe dintre instrumentele de monitorizare electronică studiate sunt folosite pentru a urmări infractori în diferite țări. Doar SUA și Marea Britanie au extins monitorizarea la imigranți.

Conform studiului care a fost cerut de un comitet parlamentar, folosirea sistemelor de monitorizare electronică ar aduce importante economii în bugetul agenției. El va fi folosit pentru implementarea mai multor proiecte pilor care vor testa tehnologia disponibilă.

În perioada 2011 – 2012  9.929 de persoane au fost reținute de către poliția de frontieră pentru o durată medie de 19 zile. Acestea au fost închise în centre de imigrare și alte facilități provinciale. Agenția cheltuie cu fiecare persoană reținută 239$ pe zi.

Agenția de frontieră folosește deja sisteme de urmărire electronică, însă nu la scară largă. Un sistem de recunoaștere vocală a fost instalat și monitorizează convorbirile telefonice din Toronto. Acesta alertează autoritățile când recunoaște vocea unei persoane care a primit ordin de deportare.

Într-un alt caz, o mână de bărbați musulmani considerați pericol pentru siguranța națională au fost monitorizați cu ajutorul sistemului de poziționare globală și brățări GPS montate la gleznă.

Studiul citează și anumite probleme cu privire la oportunitatea monitorizării persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau boli mentale, și atrage atenția asupra potențialelor efecte nocive asupra femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Consiliul canadian pentru refugiați s-a arătat îngrijorat de posibilitatea aplicării aparatelor de monitorizare și altor categorii de nou-veniți odată cu scăderea prețului tehnologiei.

Agenția de servicii frontaliere a Canadei a refuzat cererea pentru interviu a reporterilor Canadian Press.