Hydro-Québec cere din nou scumpirea curentului

Eoliene în Gaspesie
Foto: Cristian Mijea / Știri de Montreal

Tarifele majorate ar intra în vigoare în data de 1 aprilie, 2015.

Ca în fiecare an, Hydro-Québec a depus o cerere Regiei Energiei prin care cere majorarea tarifelor la energie electrică cu 3,9% începând cu luna aprilie a anului viitor.

Compania de stat a declarat că este nevoită să ceară scumpirea din cauza costurilor suplimentare pe care le are cu noile sisteme de aprovizionare, în special cele eoliene.

Mai mult de 2,1% din majorarea de 3,9% cerută de companie se datorează costului de achiziție a energiei eoliene. Hydro-Québec este obligată de guvernul provinciei să facă investiții în energia eoliană, chiar dacă aceasta este subvenționată masiv iar compania gestionează un surplus de energie electrică.

Guvernul Marois a aprobat în 2013 cumpărarea de 800 de megawați de energie eoliană la costuri foarte ridicate.

Dacă propunerea Hydro-Québec va fi aprobată, consumatorii industriali își vor vedea și ei tarifele mărite, însă fără a fi și indexate. Creșterea tarifului pentru această clientelă va fi de 3,5%.

Efectele scumpirii conform Hydro-Québec:

Tip reședințăImpact lunar
Locuință la bloc+2,2$
Casă mică+5,14$
Casă medie+7,33$
Casă mare+9,46$

Ca de obicei, compania de stat a ținut să precizeze că provincia Quebec are cel mai ieftin curent electric din Canada și este printre statele cele mai ieftine și la nivelul Americii de Nord.