POW-WOW – Echoes of a Proud Nation

Foto: Cristian Mijea / Știri de Montreal

Pow-Wow-ul “Echoes of a Proud Nation” are loc în acest weekend în Kahnawake.

Ca în fiecare an, în luna iulie, la 10 km de Montreal, are loc o bijuterie de eveniment. Indienii Mohawk din Kahnawake organizează Pow-Wow – o sărbătoare anuală cu cântece tradiționale, concurs de dans și de tobe.

Merită să îi vedeți măcar o dată. Sunt fascinanți cum dansează sub un soare ucigător, încărcați de pene, piei și zale, aproape până intră în transă. Iar costumele sunt extraordinare.

Intrarea costă 7$ pentru adulți,  Atenție la “etichetă” – e de preferat să le cereți permisiunea dacă vreți să faceți fotografii individuale, deși de obicei sunt bucuroși să stea la pozat. Dacă găsiți pe jos o bucată din costumul unui dansator, nu o ridicați: aratați-i-o dansatorului și și-o ia el singur.

Pow-Wow-ul “Echoes of a Proud Nation” a fost organizat pentru prima dată în 1991 și a ajuns la a 24-a ediție. Mohawks din Kahnawake (Kahnawa:kehro:non) sunt una din cele opt comunitați Mohawk, care la rândul lor fac parte din Confederația Iroquois a celor Șase Națiuni. Mohawks din Kahnawake din cunoscuți pentru că au participat la construcția mai multor poduri și zgârie-nori din oțel din America de Nord.