Evoluția emigrării în Canada din România

FOTO: Arhiva Știri de Montreal

În timpul cărui guvern au plecat cei mai mulți români în Canada?

Din 1966 și până acum, Canada a primit 100.000 de rezidenți permanenți din România, potrivit datelor Ministerului Imigrației și Cetățeniei.

Pentru a vedea cum a evoluat emigrarea românilor către Canada, am suprapus mai jos într-un infografic numărul românilor care au devenit rezidenți permanenți în Canada în fiecare an începând cu 1989 și până în prezent pe situația politică din aceeași perioadă. Am delimitat perioadele în funcție de cine a fost președinte și cine a condus guvernul României în ultimii 25 de ani.

Sigur că decizia fiecăruia de a emigra are o puternică latură personală, iar motivele de a a-ți pune viața în două valize și de a lăsa totul în urmă sunt multe și complicate. Cu toate acestea, credem că datele și infograficul de mai jos conturează o imagine destul de realistă a felului în care emigrarea spre Canada este corelată cu situația politică și economică din România după revoluție.

În valuri

Românii au venit în Canada în valuri. Primul val serios de români a sosit în Canada imediat după revoluție, așa cum era și de așteptat. Astfel, în 1990, aproape 2.800 de români au devenit rezidenți permanenți în Canada, ceea ce a însemnat o creștere de 40% față de 1989 și de peste 70% față de 1988.

A urmat apoi  o perioadă de speranță în care numărul românilor care au decis să emigreze spre Canada a scăzut. Mineriada din ’90 s-a ocupat de această speranță. Imediat după guvernul Roman, românii încep să părăsească România în număr mai mare.

În 1992, încă aproape 3.000 de români iau avionul spre Canada, iar după o scurtă scădere în 1994, numărul românilor care devin rezidenți permanenți în Canada ajunge la aproape 3.850 în 1995.

Nu mineriada este însă evenimentul urmat de cele mai multe plecări din România. Guvernarea CDR este cea care a dărâmat speranțele multora.

În momentul în care a fost votat Emil Constantinescu președinte, românii au sperat. Aceasta se transpune în infograficul de mai jos printr-o scădere clară a numărului celor sosiți în Canada.

Undeva în timpul guvernului Ciorbea, când România a traversat o perioadă de profundă criză economică, românii au început să-și depună din nou dosare. Și au tot plecat până s-a încheiat guvernul Năstase și a început scurta perioadă de boom economic din țară, urmată de scădere economică în 2009 pe fondul crizei globale. Cifra maximă a ultimilor 25 de ani fost atinsă în 2002, când aproape 5.700 de români au devenit rezidenți permanenți canadieni.

imigrare Recesiunea și scandalurile din ultimii ani nu au mai trimis români în Canada. Cum România este membră UE, românilor le este mult mai simplu să lucreze și să trăiască în Europa.

Inclusiv rezidenții permanenți provenind din Moldova au început să se rărească, după ce au atins un maxim în 2010. Atunci au intrat în Canada 1.986 de moldoveni.

PS. Dacă sunteți curioși cum s-au descurcat pionierii români din prerie, click mai jos:

imigrantii