Noua lege a cetățeniei a intrat în vigoare astăzi

Foto arhiva Știri de Montreal

Canada înăsprește condițiile de acordare a cetățeniei.

Proiectul de lege C-24 a primit avizul regal. Canada are o nouă lege a cetățeniei. Ministrul Chris Alexander a declarat într-un comunicat de presă că noua lege „înăsprește condițiile de obținere a cetățeniei canadiene pentru a reflecta adevărata valoare a acesteia”.

Legea aduce următoarele modificări:

  1. Durata minimă necesară de ședere în Canada se mărește la 4 ani (din 6 consecutivi).*
  2. Durata minimă de zile pe an de ședere în Canada va fi de 183 de zile.*
  3. Candidații vor trebui să reușească un test de limba engleză sau franceză.
  4. Testul de limbă devine obligatoriu pentru toți candidații cu vârste cuprinse între 14 și 64 de ani.
  5. Candidații trebuie să dovedească faptul că și-au depus declarațiile de venit în cei patru ani.
  6. Candidații trebuie să-și declare intenția de a locui în Canada după obținerea cetățeniei.
    *Conform ministerului imigrării, primele două puncte vor intra în vigoare în data de 11 iunie 2015.

Timpul petrecut în Canada cu viză de student sau cu viză temporară de muncă nu va mai putea fi socotit la depunerea cererii de cetățenie. Doar timpul petrecut în Canada ca și rezident permanent va conta de acum înainte.

Procesul de evaluare a cetățeniei devine mai rapid. Dosarele vor fi evaluate într-un singur pas de către ofițerii ministerului. Această măsură ar reduce timpul de așteptare pentru acordarea cetățeniei la mai puțin de un an, începând cu 2015-2016.

Fraudele sau declarațiile false în procesul de acordare a cetățeniei se vor pedepsi cu o amendă maximă în valoare de 100.000$ și/sau cinci ani de închisoare.

Noua lege concentrează mai multă putere în mâinile ministrului. Acesta poate acum acorda și revoca unilateral cetățenia canadiană pentru declarații false în timpul procesului de obținere a cetățeniei.

Cetățenia va putea fi retrasă, de asemenea, canadienilor care sunt condamnați pentru „crime grave” ca și terorism, înaltă trădare sau spionaj. Legea se aplică chiar și celor care s-au născut pe pământ canadian, dacă dețin sau pot obține o altă cetățenie.

Declararea intenției de a locui în Canada este una dintre cele mai controversate noi măsuri aflate în noua lege. Această măsură poate crea două tipuri de cetățeni canadieni. Cetățenii proaspeți nu ar putea beneficia de aceleași drepturi de liberă circulație ca și cei născuți pe pământ canadian.

Într-o ipoteză în care noul cetățean și-a declarat intenția de a locui în Canada, dar din anumite motive este nevoit să părăsească țara pentru o perioada îndelungată de timp (pentru a îngriji părinți de exemplu), acesta își poate vedea cetățenia revocată pentru declarații false.

Mai multe asociații pentru drepturile omului și-au declarat intenția de a ataca această măsură în instanță, întrucât nu respectă Carta Canadiană a Drepturilor și a Libertăților.


1.300.000 numărul de rezidenți care au primit cetățenia canadiană din 2006 și până acum.
   333.860 numărul record de cereri primite în 2013 pentru acordarea cetățeniei canadiene.


C-24_3