Cum am sărbătorit Festivalul Copilului la Cap-Saint-Jacques

Foto: Cristian Mijea / Știri de Montreal

Festivalul Copilului a adunat peste 500 de persoane la Cap-Saint-Jacques.

Eu vreau balon! Eu vreau vată pe băț. Vreau eu să mă joc! Mama! Unde e Radu? Se dezumflă! Dă-mi mingea! Uite, ma joc cu cățelul! Asta e Barbe à papa. Vreau de asta! Gustă, gustă! Nu vreau să plecăm!

Așa a răsunat poiana din fața Ferme de la Nature de la Cap-Saint-Jacques ieri toată ziua. Peste 500 de persoane au participat la Festivalul Copilului, potrivit organizatorilor. Am pornit cătinel pe la 10 dimineața, iar spre amiază distracția era în toi. Gulașul, vata de zahăr, kurtoșii și brioșele au adunat cozi de pofticioși, iar jocurile gonflabile au fost principalul punct de atracție pentru cei mici.

Un eveniment pentru familie

Festivalul Copilului, ajuns la a patra ediție, este organizat de Teo Travel și World Line Cargo și are două misiuni simple. Să adune o parte cât mai mare din comunitatea românească la un eveniment care marchează ziua copilului și să adune fonduri pentru Asociația Copiii de la Valea Plopului, care are în îngrijire copii orfani sau abandonați.

”Ce ne-am propus noi – și cred că am reușit – a fost să organizăm un eveniment pentru familie. De regulă, evenimentele pentru adulți nu sunt potrivite pentru copii, iar cele organizate pentru copii nu sunt potrivite pentru adulți. Când unii se distrează, ceilalți se plictisesc. La Festivalul Copilului, toată lumea se simte bine. Copiii se joacă, iar pentru cei mari e un bun prilej să iasă din casă și din rutină. E un eveniment pentru copii, dar la care toată familia se simte bine”, spune Luminița Stănescu, Vice President, Business Development la Teo Travel.

Operațiunea ”gulașul”

Ca în fiecare an, Guyla Karandi, proprietarul World Line Cargo, a pregătit un minunat gulaș la fața locului. Am urmărit îndeaproape întreaga operațiune:

Poiana românească

S-a vorbit românește, s-a râs românește, s-a cântat românește și s-a mâncat românește până spre seară. Ne-am jucat, am cântat (unii am și dansat) și ne-am relaxat în prima zi oficială de vară. ”Foarte multă lume ne-a spus că unul din motivele pentru care s-au simțit bine a fost că au auzit vorbindu-se românește. Ni s-a reamintit ieri cât de important este să faci parte dintr-o comunitate și să sărbătorești acest lucru”, spune Luminița Stănescu.

Banii strânși vor fi donați în conturile Asociației pentru Copii de la Valea Plopului, care are în îngrijire copii orfani sau abandonați. ”Noi facem asta din tot sufletul și credem că avem o datorie să îi sprijinim pe cei care au nevoie de ajutor”, mai spune Luminița Stănescu.

Sperăm să se fi adunat din donații măcar tot atâtea zâmbete câte am văzut noi ieri la Cap-Saint-Jacques și pentru copiii de la Valea Plopului.

Ne vedem la anul!