Canada este cea mai pacifistă țară din America

Japonia, Noua Zeelandă și Canada sunt singurele țări non-europeene care se află în top 10.

Canada a ocupat primul loc din cele două Americi în topul Global Peace Index, realizat de Institute for Economics and Peace. La nivel global suntem pe locul 7. Noua Zeelandă stă mai bine decât noi, ocupând locul 4 mondial.

Indexul Global al Păcii clasează „absența violenței” în 162 de țări, sub îndrumarea unui panel de experți independenți. Punctajul se obține după evaluarea a 22 de indicatori, pornind de la nivelul de înarmare al unei țări, relațiile cu țările vecine și terminând cu numărul de cetățeni aflați în închisoare.

Deși trăim în cel mai liniștit secol din punctul de vedere al păcii, ultimii 7 ani au adus o deteriorare constantă a acesteia la nivel global. Indexul păcii s-a deteriorat în 111 țări și s-a îmbunătățit în numai 52. Față de 2008, planeta a devenit cu 4% mai puțin pașnică.

La nivel global, violența ne-a costat anul trecut 9,8 trilioane de dolari. Adică 1.350$ de fiecare persoană aflată pe planeta Pământ.

Europa rămâne cel mai pașnic continent de pe glob, cu 14 țări prezente în primele 20 de poziții ale clasamentului. Siria a înlocuit Afganistan la capătul clasamentului, cu un index GPI cu 84% mai mic decât în 2008. Astfel, ultimele țări din top sunt Sudanul de Sud, Afganistan și Siria.

Topul celor mai pacifiste țări:

1Islanda
2Danemarca
3Austria
4Noua Zeelandă
5Elveția
6Finlanda
7Canada
8Japonia
9Belgia
10
Norvegia

România se află pe locul 35, în timp ce vecina Ucraina au ajuns pe locul 141. SUA ocupă locul 101, mai rău decât Brazilia, care se află pe locul 91.

Puteți să explorați schimbările din ultimii șapte ani pe harta interactivă pregătită de cei de Institute for Economics and Peace.Global_peace_Index