Călin Rovinescu, în fruntea transportatorilor aerieni internaționali

Foto CNW/Air Canada

CEO-ul Air Canada preia șefia IATA pentru un an.

Președintele și CEO-ul Air Canada, Călin Rovinescu, a fost numit în fruntea Consiliului de Administrație al Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA), care regrupează 240 de companii aeriene și 84% din traficul aerian mondial.

Rovinescu îi succede în această funcție lui Richard H. Anderson, președinte al Delta Airlines, pentru un mandat de un an.

Călin Rovinescu, 58 de ani, s-a alăturat Air Canada în anul 2000 și a fost șeful restructurării operatorului aerian în 2003-2004. În 2004, a părăsit Air Canada și a co-fondat Genuity Capital Markets, o bancă de investiții independentă. A revenit la Air Canada în 2009, când a preluat poziția de CEO și Președinte al celui mai mare operator aerian canadian.

Călin Rovinescu este unul dintre cei mai bine plătiți CEO din Quebec, cu un câștig anual de 7,8 milioane de dolari în 2013, de 85 de ori mai bine comparativ cu venitul mediu al angajaților Air Canada.

Remuneraţia totală încasată de Rovinescu pe anul 2009 – primul an în care s-a aflat la conducerea Air Canada – s-a ridicat la  2,6 milioane de dolari, iar cea pe 2010 a fost de 4,5 milioane de dolari.

Părinții lui Călin Rovinescu au emigrat din București în Canada în 1961 cu 200$ în buzunar când acesta avea doar 6 ani.

„Nu m-am așteptat niciodată să îmi fie oferită vreo oportunitate specială, dar nici nu am vrut să se uite nimeni la mine de sus. Sunt un canadian integrat. [Cu toate acestea, admite că gândește ca un imigrant] Un imigrant este optimist cu privire la viitor, dar este în același timp extrem de nesigur, lucru care îl face mai ager. Un imigrant nu consideră nimic ca fiind garantat.” (n.r. doesn’t take anything for granted)

Citat dintr-un interviu cu Călin Rovinescu publicat anul trecut în The Globe and Mail.