Montrealezul Xavier Dolan, din nou la Cannes

Copilul minune al cinematografiei canadiene se întoarce la Cannes cu un nou lung metraj.

La doar 25 de ani, montrealezul Xavier Dolan se află pentru a patra oară într-o competiție la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. În acest an va concura pentru Palme d’Or cu drama Mommy.

David Cronenberg și Atom Egoyan sunt alți doi canadieni care se vor bate pentru același trofeu, fiind pentru prima dată când Canada are trei regizori în competiția pentru Palme d’Or.

Veteranul Cronenberg intră în competiție cu o poveste despre Hollywood, Maps to the Stars (Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack și Robert Pattinson), în timp ce Egoyan propune o poveste despre o fetiță răpită, The Captive.

România nu are niciun film în competiția pentru Palme d’Or, însă Radu Jude revine la Cannes in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs cu scurtmetrajul „Trece şi prin perete”, o adaptare liberă după povestirea “În magazie”, de A. P. Cehov.

Cristi Puiu este prezent în proiectul colectiv „Les Ponts de Sarajevo” în care zece cineaști europeni au fost invitați sa regizeze câte un scurtmetraj legat de orașul Sarajevo.

Iată câteva dintre trailerele filmelor menționate mai sus: