30 de ani de la atacul sângeros din Adunarea Națională

Caporalul Denis Lortie intra acum 30 de ani cu două arme automate în parlamentul din Quebec.

Caporalul a intrat în clădirea parlamentului pe 8 mai 1984 cu două arme automate și un pistol. Voia să omoare toți politicienii: „Unde sunt toți reprezentanții? (n.r. membri Adunării Naționale) Vreau să-i omor!” Câteva momente mai târziu trei angajați ai guvernului erau morți și alți 13 erau răniți de gloanțele trase de Denis Lortie.

La acea vreme, Parlamentul era accesibil oricând cetățenilor. Se putea intra pe orice poartă, oamenii puteau lua masa la restaurantul Parlamentului. Trebuiau doar să spună portarului unde se duc. De altfel, un portar a fost primul împușcat de Denis Lortie.

De aici a intrat în Salonul Albastru unde trebuia să fie în derulare o ședință de guvern. Aceasta fusese însă amânată.

Vărsarea de sânge a fost oprită de gestul eroic al unui singur om, care a reușit cu calm să-l convingă pe Lortie să elibereze ostaticii. René Marc Jalbert, fost militar care luptase în Al Doilea Război Mondial, Coreea și Cipru, a intrat în Salonul Albastru al Parlamentului, s-a prezentat și a început o conversație cu caporalul înarmat.

Marc Jalbert a reușit să obțină eliberarea ostaticilor după doar câteva minute. Mai târziu le-a spus polițiștilor care se urcaseră în balcon să îi lase în pace și l-a convins pe atacator să coboare în biroul său pentru a discuta în liniște. După patru ore de discuții atacatorul s-a predat poliției militare.

Caporalul Denis Lortie a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoică. A pledat vinovat de crimă de gradul II și a fost încarcerat până în anul 1996 (11 ani). Acum trăiește în Cantley, regiunea Outaouais, unde deține un depanneur.

René Marc Jalbert a fost decorat cu Cross of Valour,  cea mai înaltă distincție care poate fi acordată unui civil. A murit de cancer în același an în care Denis Lortie a fost eliberat din pușcărie.