Pregătiri pentru adoptarea noului sistem de imigrare canadian

Foto courtesy Ministerul Imigrării

În perioada 1 mai – 31 decembrie 2014 vor fi acceptate maximum 38.000 de dosare.

Ministrul federal al imigrării, Chris Alexander, a anunțat noile măsuri luate de guvern în așteptarea sistemului de imigrare Express Entry, care va înlocui sistemul actual de imigrare pe 1 ianuarie, 2015.

Pentru a asigura un flux continuu de imigranți calificați, Canada va accepta prin programul skilled worker 25.000 de dosare de imigrare în perioada 1 mai – 31 decembrie, 2014.  Totodată,  lista profesiilor a fost extinsă cu 26 de noi ocupații, ajungând acum la 50 (lista completă aici).

Guvernul federal va accepta 8.000 de dosare din partea celor care au deja experiență de muncă în Canada (programul CEC). Nu vor accepta însă sub acest program niciun dosar pentru personal administrativ, contabili, bucătari și gestionari de magazine.

Programul „skilled trades” va accepta doar 5.000 de dosare. Lista celor 90 de meserii acceptate prin acest program rămâne neschimbată. Sunt acceptate următoarele grupuri de meserii din clasificarea națională a ocupațiilor:

  • meserii în industrie, electrotehnică și construcții (grupul 72)
  • mentenanță și operatori echipamente (grupul 73)
  • supervizori și ocupații tehnice în resurse naturale și agricultură (grupul 82)
  • supervizori în procesare, manufactură și utilități (grupul 92)
  • bucătari (grupul 632)
  • măcelari și brutari (grupul 633)

Acestea vor fi ultimele dosare primite înaintea lansării programului Express Entry (Entrée Express), noul sistem de selecție a imigranților, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie, 2015.

Express Entry (Entrée Express)

Cconform ministrul Imigrării și Cetățeniei, Chris Alexander, Express Entry (Entrée Express) va fi “mai bine adaptat nevoilor economice și de forță de muncă din Canada“.

Începând cu 2015, cei interesați să emigreze în Canada vor trebui să se înscrie într-o bază de date a guvernului canadian. Ei vor furniza date despre studii, experiența în muncă, competențe și alte calități. Guvernul va căuta în baza de date și îi va invita doar pe cei selectați să își depună un dosar complet.

Selecția se va face în funcție de nevoile pieței forței de muncă din provincii. Companiile canadiene vor avea de asemenea acces la această bază de date și își vor putea recruta angajați. După o anumită perioadă de timp, care nu a fost comunicată încă, persoanele care nu au fost selectate vor fi șterse din baza de date.

Potrivit ministrului, Express Entry va permite guvernului să selecteze imigranții care au cele mai multe șanse să reușească în Canada. Noul sistem va reduce și timpii de procesare a dosarelor. Cei invitați se pot aștepta la procesarea dosarului în maximum șase luni.

„Sistemul va revoluționa modul în care atragem imigranți calificați și le va permite acestora o integrare rapidă pe piața muncii”, a declarat ministrul Chris Alexander.

Express Entry a fost propus în 2013 și a purtat până acum numele de Expression of Interest (EOI) /Déclaration d’intérêt (DI). Recent, și Diane De Courcy (fost ministru al imigrației) și-a declarat intenția de a adopta o nouă lege a imigrației în Quebec, care să aplice același principiu al pre-selecției pe baza unei declarații de intenție depuse de cei interesați de emigrare.

Partea bună:

  • Procesarea dosarelor se va face foarte rapid.

Partea proastă:

  • Faptul că o persoană interesată s-a înscris într-o bază de date nu înseamnă că va fi contactată vreodată. Din acest motiv cei interesați să emigreze nu vor mai aștepta după guvernul canadian, ci vor căuta alte state mai primitoare.
  • Sistemul, care avantajează dosarele persoanelor cu o anumită experiență sau anumite studii, poate fi considerat nedrept de către mulți interesați de a emigra în Canada.