Șase arestări la protestul împotriva austerității din Montreal

Organizația studențească ASSÉ a adunat în jur de 5.000 de participanți la marșul de protest care a avut loc joi după-amiaza.

Cele aproape 5.000 de persoane au mărșăluit pe străzile din centrul Montrealului nemulțumiți de măsurile de austeritate incluse în bugetul propus de fostul guvernul Marois. Singurul partid care a făcut parte din manifestația organizată înaintea declanșării alegerilor provinciale a fost Québec solidaire. Manifestanții și-au arătat disprețul față tot restul clasei politice.

Polițiștii au declarat protestul ilegal încă de la început, dar au lăsat participanții să continue. Două dintre cele 6 arestări efectuate de SPVM au fost făcute „preventiv”, la începutul manifestației.

Protestul a fost pașnic în cea mai mare parte. Cele câteva confruntări dintre polițiști și manifestanți au avut loc la finalul manifestației. Câțiva protestatari au aruncat cu pietre înspre polițiști, care au răspuns cu spray paralizant, gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare.

Șase persoane au fost arestate și două rănite, una dintre ele, un bărbat în vârstă, de către polițiștii care alungau mulțimea (secunda 0:15, în partea de sus a imaginii).

„Austeritatea este periculoasă, inutilă și vom lupta împotriva ei”, a declarat Benjamin Gingras, purtătorul de cuvânt al ASSÉ.