Guvern majoritar liberal. Marois demisionează

2
Foto courtesy PLQ.

Philippe Couillard este noul prim-ministru al Quebecului.

Deși spera să formeze un guvern majoritar, Parti Québécois a fost decimat. Guvernul Marois intră în istorie ca cel mai scurt guvern din istoria Quebecului. Pauline Marois și-a pierdut inclusiv locul în Adunarea Națională și a demisionat din fruntea PQ.

Carta valorilor nu a reușit să atragă votanți cât a reușit suveranitatea să alunge. Pierre Karl Péladeau a alienat votul susținătorilor de stânga și pe cel al sindicatelor. Nu a mai fost cale de întoarcere. Nici promisiunea disperată a PQ de reducere a taxelor, făcută în ultimele zile de campanie, nu a putut schimba nimic. Partidul a obținut cel mai slab rezultat din 1970 și până acum.

Liberalii au învins într-o campanie în care au reușit să impună subiectele dezbaterii. Victoria lui Couillard nu se datorează însă unei campanii excelente, ci mai degrabă greșelilor incredibile făcute de principalul său oponent. Să nu uităm nici de scheletele ascunse în dulap, comisia Charbonneau își va continua audierile, iar finanțările partidului liberal rămân în fruntea listei.

Cum nu am venit în Canada ca să votăm în continuare răul cel mai mic, am vrea ca noul premier să ne arate că nu avem dreptate. Că într-adevăr este în stare să se ridice la așteptările votanților, că nu o să-și uite promisiunile electorale (avem lista) și că poate să ridice provincia de pe penultima poziție în Canada, poziție pe care o ocupă la aproape toți indicatorii economici.

Un lucru este sigur, nu vom mai auzi de referendum cel puțin în următorii 10 ani, nici de carta valorilor în următorii patru.

2 Responses

  1. Kahnawake

    Soc si groaza!!! Partidul Liberal din Quebec a fost eliminat din Adunarea Nationala dupa ce s-a facut dovada ca alegatorii au fost cumparati cu pungi de faina si sticle de ulei!!!