Medicii din Quebec vor putea prescrie marijuana

O vor putea face, însă, doar în anumite condiții.

Medici din Quebec vor putea prescrie marijuana doar dacă înrolează pacienții în proiecte de cercetare sau studii clinice. Acestea vor monitoriza folosirea și efectele canabisului prescris asupra pacientului. Colegiul Medicilor din provincie a făcut public astăzi un set de directive care vor trebui urmate de toți medicii care doresc să prescrie marijuana medicală.

Măsura a fost luată după ce guvernul Canadei a introdus un nou regulament conform căruia va certifica anumite companii care vor cultiva și distribui marijuana. Distribuția va putea fi făcută doar pe baza unei rețete medicale.

Până în acest moment, medicii din Quebec puteau doar pune un diagnostic care ar fi permis pacientului să-și obțină o autorizație de la ministerul de sănătate federal. Această autorizație îi permitea pacientului să consume, să dețină și să-și crească propriile plante. Noul regulament interzice creșterea plantei de către pacienți.

Marijuana va putea fi prescrisă pacienților care primesc îngrijiri paliative și celor care suferă de cancer, scleroză în plăci, leziuni și boli ale coloanei vertebrale, SIDA, epilepsie și forme grave de artrită.

„Încercăm să facem disponibilă marijuana pentru o anumită categorie de pacienți, fără să uităm de faptul că este vorba de un tratament încă nerecunoscut. Singura cale posibilă este cea a studiilor clinice”, a declarat Dr. Charles Bernard, președintele Colegiul Medicilor din Quebec.

Societatea pentru accesul la canabis medical (SACM) s-a declarat dezamăgită de noile directive emise de Colegiul Medicilor. Ei sunt îngrijorați de complexitatea noilor protocoale. Acestea ar descuraja medicii și ar compromite tratamentul pacienților care folosesc deja marijuana.

„Noile reglementări vor obliga pacienții să se îndrepte către sursele ilicite pentru a-și obține medicamentul”, a declarat Dr. Michael Dworkind, directorul medical al SACM.