STM cumpără software Microsoft de 25 milioane de dolari

FOTO: Cristian Mijea / Arhiva Știri de Montreal

Société de transport de Montréal a decis să achiziționeze produse Microsoft la sfatul unor consultanți externi.

STM trebuie să își actualizeze sistemele de operare și programele instalate pe 3.700 de calculatoare care încă rulează Windows XP și Microsoft Office 2000 sau 2003. Sistemul de operare Windows XP, vechi de 12 ani, rămâne fără suport tehnic începând cu luna viitoare. De asemenea, Microsoft nu va mai produce actualizări de securitate pentru Windows XP.

Costurile totale pentru actualizare se ridică la 49,5 milioane de dolari. Ele includ costurile de achiziție a 1.300 de licențe Microsoft și actualizarea a 300 de programe specializate, proprietare STM. Din cei aproape 50 de milioane de dolari, 24,1 de milioane vor fi folosiți pentru finanțarea unui program de întreținere periodică a sistemelor informatice pe timp de patru ani.

Un studiu efectuat de compania montrealeză CGI a calificat 30% dintre programele folosite de STM ca fiind perimate. STM crede că acest fapt a contribuit la panele informatice din ultima vreme.

Este a doua oară când STM încearcă organizarea unei licitații pentru a-și actualiza programele și sistemele de operare. Compania a anulat o licitație organizată în 2010, după ce o decizie a Curții Superioare din Quebec a declarat ilegală achiziția de sisteme de operare Widows de către Régie des rentes du Québec. Regia nu organizase o licitație care să ia în considerare și sistemele de operare și programele libere, tip Open Source.

Cine folosește sisteme de operare gratuite, tip Open Source?

Deși consultanții externi ai STM au recomandat produse Microsoft companiei de transport montrealeze, soluțiile gratuite Open Source (în cea mai mare parte Linux și Libre Office) sunt folosite tot mai mult în lume.

US Postal Service, parlamentul francez, cele 15.000 de calculatoare ale administrației locale din Munhen sau NY Stock Exchange au toate un singur lucru în comun: folosesc cu succes variante de linux!

Cine mai este afectat de oprirea noilor actualizări de securitate pentru Windows XP?


95% Procentul de bancomate care încă rulează sistemul de operare Windows XP la nivel mondial, conform NCR.