Oficial – PQ provoacă alegeri anticipate

3
Pauline Marois, prim-ministrul Quebecului. FOTO: Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Pauline Marois a anunțat alegeri anticipate acum câteva minute. Votăm pe  7 aprilie.

După numai 18 luni de guvernare, Marois a cerut astăzi guvernatorului provinciei dizolvarea Adunării Naționale, provocând astfel alegeri anticipate. Vestea nu a mai luat pe nimeni prin surprindere. Partidul Liberal, principalul partid din opoziție începuse instalarea afișelor electorale încă din această noapte.

Pauline Marois speră să obțină astfel o majoritate parlamentară. Conform mai multor sondaje, efectuate de companii diferite, popularitatea PQ a fost în creștere continuă începând de la introducerea controversatei carte a valorilor, în luna august a anului trecut.

Pe fondul unei opoziții dezorganizate și a nehotărârii arătate de liberali în legătură cu carta valorilor, Marois a reușit să impună atât tonul, cât și tema discuțiilor, aducând dezbaterea pe un teren care îi era favorabil, cel naționalist. Discuțiile legate de economia Quebecului au trecut pe planul doi și au fost eclipsate de mulțimea de anunțuri de mici investiții, toate purtând tentă electorală disimulată stângaci.

În același timp, Pauline Marois a curtat și votul separatist, declarând în mai multe rânduri că un guvern majoritar PQ înseamnă primul pas către un Quebec independent. Nu a uitat nici de votul tinerilor: Parti québécois a pornit o campanie pe internet care promovează separarea de Canada, intitulată „Independența depinde de noi!”.

Parti québécois deținea 54 de locuri în Adunarea Națională la momentul dizolvării camerei.Ultimul sondaj efectuat de Léger Marketing și publicat de Journal de Montreal în această dimineață plasează în continuare PQ în teren majoritar. Conform acestuia, francofonii ar vota cu PQ în proporție de 45%. În total, partidul aflat la guvernare ar culege 37% dintre voturi.

Odată cu declanșarea alegerilor anticipate, Pauline Marois reușește să evite și o apariție în fața comisiei finanțelor publice. Acolo ar fi trebuit să explice cum a ajuns un fond al statului (Fonds de solidarité FTQ) să facă investiții de aproape 3 milioane de dolari într-o companie deținută de soțul acesteia, Claude Blanchet.

3 Responses

 1. LuvlyFlight

  Si cu milioanele furate de sotul ei din fondul de solidaritate cum ramane…?

  • Pacala

   Las’ ca merem s-o dam jos. I s-a suit prea repede la cap.

 2. Cristian Radu

  Se joaca cu focul. Au uitat ca in 1995 indienii (nu mai stiu care din ei) au facut si ei un referendum prin care au decis separarea de Quebec in cazul in care referendumul organizat de PQ ar fi dat castig de cauza separatistilor…