Libertatea presei în Quebec

Foto courtesy Luciano / Flikr

Quebecul, ca toată Canada, de altfel, are nevoie de televiziunea publică mai mult decât oricând.

Un studiu care analizează independența jurnalistică în Quebec, comandat de Consiliul Presei, tribunalul de onoare al jurnalismului din provincie, și obținut de Le Devoir desenează o imagine îngrijorătoare. Șapte jurnaliști din zece au declarat că simt constrângeri de ordin economic (comercial sau corporativ) exercitate asupra muncii lor.

Dar este mai rău decât atât. Studiul arată apoi cât de mult sunt influențate grupurile de presă, luate individual. Jurnaliștii din grupul Gesca (La Presse) au declarat în proporție de 10% că proprietarii, departamentul de vânzări sau șefii care nu sunt implicați în activitatea redacțională intervin „în mod regulat sau deseori” în deciziile redacției.

Jurnaliștii care lucrează în grupul Quebecor au declarat același lucru în proporție de 20%. Cei angajați la TC Media (Les Affaires) au declarat în proporție de 30% că proprietarii, departamentul de vânzări sau șefii care nu sunt implicați în activitatea redacțională intervin „în mod regulat sau deseori” în deciziile redacției.

Cei care stau cel mai bine sunt jurnaliștii de la Radio-Canada. Doar 5% dintre ei au declarat că departamentul de vânzări sau șefii fără legătură cu redacția au intervenit „în mod regulat sau deseori” în deciziile editoriale.

Revelațiile conform cărora proprietarii, vânzările și conducerea grupurilor media intervin în conținutul redacțional sunt mai importante decât oricând, având în vedere candidatul vedetă al PQ, Pierre Karl Péladeau, proprietarul Quebecor.

Finalul studiului îi întreabă pe jurnaliști care sunt factorii care diminuează  puterea lor de a se opune presiunii la care sunt supuși:

1. Salariile mici
2. Precaritatea slujbei
4. Convergența media
5. Apropierea de comunitățile în care trăiesc
6. Necunoașterea normelor deontologice și etice de către șefi și departamentele de vânzări.
7. Concurența
8. Dependența de veniturile din publicitate.

Situația de mai sus este prezentă într-o țară care se află pe locul 18 în lume când vine vorba de libertatea presei. Nu vrem să ne gândim cum stă treaba în țările aflate la mijlocul clasamentului întocmit de Reporteri fără frontiere.

Harta libertății presei.

Harta libertății presei.