Haideți să salvăm o bucată din istoria României!

Fapte, nu vorbe! Colecția Costică Acsinte are nevoie de ajutorul nostru!

Cei de la NY Times au identificat cel mai bine munca lui Cezar Popescu: „The Race to Save a Hauntingly Beautiful Photo”. PetaPixel a vorbit despre munca lui: „One Man’s Quest to Save a Haunting 5,000-Portrait Archive from the Clutches of Time”.

Flikr este mândru să găzduiască arhiva fotografică în „The Commons”. Daily Mail a vorbit despre „fantomele unui tărâm pierdut în timp”, Chicago Tribune despre conservarea istoriei. Reuters a scris despre munca lui Cezar Popescu, la fel au făcut o mulțime de ziare românești. Știri de Montreal a publicat o galerie foto cu plăcile scanate.

Aprecierile pentru munca lui Cezar Popescu sunt unanime. El salvează de unul singur o colecție de plăci fotografice pentru care s-ar bate orice muzeu din lume. Fotografiile au fost făcute de Costică Acsinte după al doilea Război Mondial în studioul său din Slobozia.

Plăcile fotografice se degradează de la o săptămână la alta. Emulsiile folosite pentru expunerea lor nu reacționează bine la contactul cu aerul. Este o cursă contra cronometru! Din păcate, Muzeul de Istorie Ialomița nu are fondurile necesare să participe financiar la salvarea colecției.

De unul singur

Așa că totul a rămas pe umerii lui Cezar. Până acum a cheltuit din buzunarul propriu peste 2.000 de euro (3.103 CAD mai exact). Un singur om nu poate face însă totul. A scanat și arhivat 1.500 de plăci fotografice singur. 1.500 de bucățele din istoria României. Pentru restul are nevoie de ajutorul nostru!

Cafeneaua cu pisici din Montreal a adunat 41.000 de dolari de la 944 de la montrealezi. Conservarea unei bucăți din istoria României a adunat 3.400 de dolari de la 73 de oameni. Trist!

E momentul să trecem la fapte! Cu banii pe care i-am cheltui pe câteva cafele, pe o masă în oraș sau pe o ladă de bere putem să-i arătăm lui Cezar Popescu că ne pasă. Să ne arătăm și nouă că ne pasă! Fapte, nu vorbe!

Fapte, nu vorbe!

Luați portofelul și donați aici! Urmăriți proiectul pe pagina de Facebook. Apreciați tot ce a făcut până acum pe Flikr și pe pagina web a proiectului. Haideți să punem umărul! Dacă nu noi, cine?